Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedinstvena uplatnica

Zbog 'od oka' procjenjenih kvadrata, Zagrepčani plaćaju previsoke račune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radne skupine zadužene za popis kvadrature navodno su namjerno povećavale kvadraturu stana kako bi na taj način zaradile.

Projekt jedinstvene uplatnice, koja obuhvaća komunalnu naknadu, pričuvu, odvoz smeća i vodu, uveden 2007. godine, trebao je Zagrebačkom holdingu, ali i građanima donijeti uštedu. No, to se nije dogodilo. Na kućne adrese mnogi građani dobivaju enormne račune, javlja Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Ilustracija pokušaji prijevara Porezna uprava objavila upozorenje vezano za povrat poreza: Pažljivo čitajte! Pošta - 1 Budite na oprezu Prevaranti imaju novi način na koji varaju građane: "Odmah sam znala da je nešto čudno..."

Neki računi su višestruko uvećani, a nekima nedostaje dio obaveza koje su građani dužni platiti. Projekt je pun nepravilnosti, a neki građani račune ni ne dobivaju. Zbog toga se postavlja pitanje da li taj projekt propada ili su možda radne skupine zadužene za popis kvadrature stanova svjesno uvećavale tu vrijednost pošto su bile plaćene 'po kvadratu'. Anonimni izvor Jutarnjeg lista, koji je sudjelovao u projektu od početka, tvrdi da ' pri popisu prostora mnogi građani svoje stanove i poslovne prostore nisu nikada prijavili, no površina stanova se procjenjivala 'od oka'. Tako je površina od 40 četvornih metara povećana na 50, 60 ili mnogo više. Tisuće građana je na taj način prevareno.' 'Radne su skupine površinu upisivale bez pristanka vlasnika, a mnoge su greške nastale i kod upisa podataka s terena u računalni sustav', pridodao je.

Prema prvim procjenama neosnovano potraživanje prema građanima mjeri se u više milijuna kuna. Šef projekta Stipe Tojčić sve demantira. 'Možda se u nekim slučajevima dogodila pogreška jer stanara nije bilo kod kuće, pa se tada provodila procjena, ali nema govora ni o kakvoj organiziranoj skupini koja bi tako zarađivala novac. Riječ je o iznimnom projektu, kojim je za sada prekriveno 75 posto grada i koji Holdingu godišnje donosi 110 milijuna kuna', kaže Tojčić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene