445318
445318
445318
445318
445318

BROJNE AKCIJE SPAŠAVANJA NA MORU Bilo je tu i nošenih na 'luftićima'

  • , 03.08.2016., 07:57
  • Autor:
  • komentara

Nacionanalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u ponedjeljak je koordinirala brojne spasilačke akcije na području nadzora sigurnosti plovidbe više lučkih kapetanija. U gotovo svim slučajevima uzrok nevolja na moru bili su izrazito nepovoljni vremenski uvjeti.

 
 
 
 
Ilustracija (Fotot: Grgo Jelavic/PIXSELL)
Ilustracija (Fotot: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Prvu spasilačku akciju Središnjica je pokrenula u 11 sati nakon poziva hrvatskog državljanina, M.Š. (rođen 1988. godine), koji je prilikom izvlačenja plovila na obalu prignječio stopalo.

Pritom je zadobio dublju posjekotinu uz obilno krvarenje. U pratnji liječnika je  prevezen u Senj, gdje su ga u medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne pomoći.

Ostali bez pogona

Koordinacija je sljedeću akciju pokrenula u 11:25 sati nakon što je s jedrilice naziva „Fleur de Sol“, dužine 16 metara, stigao poziv u pomoć od troje austrijskih državljana.

Ostali su bez pogona na ulazu u luku Mali Lošinj, a budući da nitko nije bio ozlijeđen te da su u trenutku dojave vladali relativno povoljni vremenski uvjetu, Središnjica je angažirala komercijalno spasilačko plovilo koje je havariranu jedrilicu oteglilo u malološinjsku gradsku luku.

Na gumenjaku

Sljedeća dojava u MRCC Rijeka je zaprimljena u 13:05 budući da je uočena jedna osoba na gumenjaku kako nekontrolirano pluta moram na pola kanala između Prizne i Paga nošena jakim udarima bure.

Središnjica je angažirala dva trajekta „Supetar“ i „Cres“ koji plove na liniji Prizna – Žigljen budući da su u trenutku dojave bili najbliži osobi u opasnost.

U 13:14 u Središnjicu je dojavljeno da su osobu na gumenjaku, austrijski državljanin (rođen 1976. godine) spasila dvojica mještana iz Prizne, koji su vlastitim plovilom krenuli u akciju.

Austrijanac nije ozlijeđen.

Užad u pogonskoj elisi

U 10:40 sati posredstvom ŽC112 Zadar MRCC Rijeka je zaprimila informaciju da jedrilica „Stogliola“ nošena vjetrom i bez pogona pluta ispred Brguljskog zaljeva.

Središnjica je u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar u akciju angažirala službeno plovilo Pomorske policije Zadar, koje je u trenutku dojave bilo najbliže poziciji havarirane talijanske jedrilice.

Djelatnici zadarske Kapetanije su pregledom havarirane talijanske jedrilice ustanovili kao uzrok gubitka pogona zapletaj brodske užadi u pogonsku elisu.

Pao u more

Gotovo istovremeno, u 10.50 sati, djelatnici MRCC Rijeka su obaviješteni od nadležne Lučke ispostave Pag o spašavanju osobe nakon pada u more u gradskoj luci.

Zbog jakih udara vjetra i visokih valova te opasnosti od stradavanja, osoba je neozlijeđena u 11:11 sati iz mora izvučena na službeno plovilo LI Pag.

U pogibeljnoj situaciji

U 11:08 sati slijedom dojave očevidaca iz Kalija, otok Pašman, utvrđeno je da se dvije osobe, od toga jedno dijete, nalaze u pogibeljnoj situaciji na manjem gumenom rekreacijskom plovilu koje je plutalo morem prema otoku Ošljaku nošeno jakim udarima bure po visokim valovima.

Odmah po dojavi u spasilačku akciju angažirani su djelatnici Lučke kapetanije Zadar, no u međuvremenu je u Središnjicu dojavljeno da su osobe sa gumenjaka izvučene neozlijeđene na privatnu brodicu koja je plovila u blizini.

Panika na jedrilici

Sljedeći poziv u Središnjicu je zaprimljen u 11:20 jer je jedrilica naziva Alma s pet članova posade nekontrolirano plutala sa uključenim pogonom na području između otoka Zverinac i Božava.

Kako je posada jedrilice bila u panici zbog nevremena koje ih je zadesilo, komunikacija sa spasiocima s ciljem točnoga lociranja njihove pozicije bila je izrazito otežana. Utvrđeno je da nitko od članova posade nije ozlijeđen te je prema njima upućeno najbliže raspložvo plovilo.

Jedrilicu je službena brodica Pomorske policije Zadar presrela u 12:20 sati nedaleko od dojavljene pozicije.

Bura ih odnijela na madracima

U 12:41 sati djelatnici Lučke ispostave Starigrad – Paklenica isplovili su u spasilačku akciju za osobama na plutajućem madracu nošenim jakim udarima bure.

Nedugo potom su neozlijeđeni ukrcani na službeno plovilo te prevezeni na obalu.

Posredstvom ŽC112 Split u 14:15 sati u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv upomoć od četvero njemačkih nautičara koji su ostali bez pogona na gliseru tipa na 500t metara od lokalnog autokampa.

O tome je obaviještena nadležna Lučka kapetanija Split, čiji djelatnici su službenim plovilom ubrzo po zaprimljenoj dojavi isplovili u spašavanje.

Nedugo potom LK Split javila je da je havarirani gliser s neozlijeđenom posadom u tegalj uzelo plovilo u prolasku te ih oteglila na sigurni vez, na polazišnu poziciju.

Dijete se samo spasilo

Vrlo opasna pogibeljna situacija u MRCC Rijeka dojavljena je jučer u 14:41 sati posredstvom ŽC112 Rijeka budući da je manje plovilo nekontrolirano plutalo prema rtu Pernat s dvije osobe, od toga jedno dijete.

U trenutku dojave iz lokalnoga creškog autokampa prema plovilu je isplovio njihov djelatnik službenim gliserom te je iz mora izvukao neozlijeđenu mušku osobu.

Dijete se i dalje nalazilo u moru zbog čega je odmah obavještena nadležna Lučka ispostava Cres, čiji su djelatnici isplovili u potragu prema dojavljenoj poziciji.

Središnjica je uključila i Lučku kapetaniju Rijeka, čiji je glavni spasilački brod stavljen u pripravnost, a putem ORP Rijekaradio o nestalom djetetu obaviješteni su svi sudionici u pomorskome prometu na području traganja.

Srećom, u 14:57 sati ŽC112 Rijeka u MRCC Rijeka prenosi informaciju da je u međuvremenu nestala djevojčica T.Č. (rođena 2006. godine), slovenska državljanka, samostalno i neozlijeđena isplivala na obalu, o čemu je MRCC Rijeka izvijestila sve sudionike traganja.

Na madracu i visokim valovima

Posljednja spasilačka akcija u ponedjeljak je pokrenuta u 18:25 kada je u MRCC Rijeka posredstvom ŽC112 Zadar zaprimljena dojava da je između otoka Vira i Paga, u području kanala Nove Povljane, jednu osobu na madracu visoki valovi nose prema otoku Pagu.

Tamo je, srećom, neozlijeđena isplivala na obalne hridi, kamo je Središnjica u dogovoru sa NPCPP Zadar uputila kopnenu policijsku ophodnu. (Priopćenje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture).

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se