Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zviždačica' u Slavonskom Brodu

'Zbog neplaćene carine, RH oštećena za milijune kuna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na konferenciji za novinare Udruge 'Zviždač' u Slavonskome Brodu poduprta je nova 'zviždačica' Brođanka Tatjana Jakšić koja tvrdi da je degradirana u bivšoj tvrtki Intereuropi pošto je upozorila na kršenje zakona i korupciju.

Bivša voditeljica referade uvoz-izvoz Intereuropine podružnice u Brodu Tatjana Jakšić tvrdi 'kako su u pojedinim tvrtkama utvrđena kršenja carinskih propisa i međunarodnih ugovora. Na taj je način oštećena hrvatska država i EU jer nisu naplaćeni carina i PDV'.

Pročitajte i ovo Eminovci, dan žalosti, ilustracija - 1 Dan žalosti Što je dovelo do tragedije u Požegi? Reporter Dnevnika Nove TV otkriva što je razlog svađe koja je završila tragičnom smrću 21-godišnjeg hrvatskog vojnika Jakšić: Demografsko čudo - 2 I to je moguće Sve se može kad se hoće: U malenoj općini doskočili problemu manjka mjesta u vrtiću

Po njenim riječima 'Carinarnica u Brodu ne poštuje propisanu proceduru provjere EUR1 na temelju koje se za proizvode plaća manja carina ili se uopće ne plaća. Zemlje uvoznice takvih proizvoda, ako posumnjaju u točnost unesenih podataka, mogu tražiti njihovu provjeru te će zbog uskih pojedinačnih interesa trpjeti čitavo hrvatsko gospodarstvo'.

Pošto je na propuste upozorila nadređene, kaže Jakšić, degradirana je i ponuđen joj je drugi ugovor o radu na koji nije pristala pa je već godinu dana bez posla. 'Zbog tajnosti podataka mogu samo reći da se pojedinci koriste carinskim postupcima za svoje interese, a otkrivanje odgovornih je u nadležnosti Carinske uprave i USKOK-a', rekla je Jakšić, dodavši da je dokumentaciju već predala USKOK-u.

'Navode Tatjane Jakšić lako je provjeriti u poslovnoj dokumentaciji'

Predsjednica Udruge 'Zviždač' Vesna Balenović pozvala je sva mjerodavna tijela da žurno obave svoj dio posla. 'Navode Tatjane Jakšić lako je potvrditi jer je roba ostavila brojne tragove u poslovnoj dokumentaciji inodobavljača, naručitelja, otpremnika, carine, prijevoznika i konačnih kupaca robe', ističe Balenović i poziva da se Jakšić vrati na staro radno mjesto.

Direktor osječke podružnice 'Intereurope' Ante Knežević u telefonskom je razgovoru rekao kako će se tvrtka službeno očitovati o tome slučaju za nekoliko dana. Dodaje kako je teško komentirati općenite optužbe, ali kako nema ništa protiv da cijeli slučaj ispita USKOK i da onaj tko je osramotio tvrtku odgovara, ma tako to bio.

Očitovanje Carinarnice o optužbama Jakšić i Udruge 'Zviždač' unatoč nastojanjima nije danas dobiveno. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene