Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog Milanovićeve popularnosti izbori tek u veljači?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki od saborskih zastupnika, koji su željeli ostati anonimni, kažu da je dovoljno ne osigurati kvorum na Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav, ili u sabornici pa da neizborom ustavnih sudaca odgode parlamentarne izbore, ako im to bude odgovaralo.

Parlamentarni izbori, najavljeni za kraj studenog, mogli bi biti odgođeni. Ta se informacija pojavila ovog tjedna u saborskim kuloarima, a potaknuta je sporošću u proceduri imenovanja novih sudaca Ustavnog suda, piše Glas Istre. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAHTJEV ZA OCJENU Ustavni sud ne ide na ruku Milanoviću: "Za Vrhovni sud može predložiti samo kandidata koji se javio na javni poziv" Slika nije dostupna Mesić: Izbor sudaca u Hrvatskoj odudara od uobičajene EU prakse

Naime, 7. prosinca ove godine istječe osmogodišnji mandat za osmero sudaca Ustavnog suda pa bi do tog datuma trebalo izabrati nove suce. 

Procedura za izbor je složena i dugotrajna te bi, ako se ne obavi na vrijeme, posljedica mogla biti odgoda parlamentarnih izbora. Uloga Ustavnog suda u izborima može biti presudna - jer je to jedina pravna instanca iznad Državnog izbornog povjerenstva - što znači da novi suci moraju biti izabrani prije nego građani izađu na birališta.
 
Mandat suca Ustavnog suda istječe Smiljku Sokolu, Marijanu Hranjskom, Ivanu Mrkonjiću, Vici Vukojeviću, Petru Klariću, Emiliji Rajić, Jasni Omejec i Ivanu Matiji. 

Procedura za izbor novih sudaca počela je sredinom lipnja, kada je saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav uputio javni poziv za kandidaturu budućih sudaca. On je objavljen u Narodnim novinama, s rokom prijave od 15 dana, koji istječe početkom srpnja. 

Naravno, imena koja će pokazati svoj interes za rad u Ustavnom sudu nisu još poznata, a uobičajeno je da se javljaju suci, odvjetnici, državni odvjetnici, pravnici i sveučilišni profesori. 

U današnjem sastavu ima i političara koji su 'smireni' u Ustavnom sudu, poput bivšeg HDZ-ovog zastupnika Vice Vukojevića, a tako bi moglo biti i ubuduće. Već se naveliko govori o Mati Arloviću, SDP-ovom potpredsjedniku Sabora, kao o novom članu najviše sudske instance u zemlji. 

Nakon kandidiranja, kandidati razgovaraju s Odborom za Ustav, poslovnik i politički sustav, koji ih potom predlaže Saboru. Potrebno je saborskim zastupnicima na izbor predložiti barem dvostruko više kandidata nego što se bira. Znači, za osam mjesta u Ustavnom sudu potrebno je izabrati najmanje 16 onih o kojima će se glasovati u sabornici.
 
S obzirom da prijave kandidata dolaze do početka srpnja, može se očekivati da će se oni pred nadležnim saborskim Odborom naći tek u rujnu jer zastupnici 15. srpnja odlaze na ljetnu stanku. Glasovanje o novim sucima Ustavnog suda moralo bi se, budu li parlamentarni izbori krajem studenog, održati na saborskoj sjednici koja počinje 15. rujna i koja će, po nekim najavama, biti posljednja u ovom sazivu. Predviđa se kako će ona trajati negdje do početka listopada. Sabor bi se trebao raspustiti najkasnije 60 dana od datuma parlamentarnih izbora.
 
Dakle, bilo koja komplikacija oko izbora osam članova Ustavnog suda mogla bi dovesti u pitanje redovno održavanje izbora. U pitanju bi bilo i funkcioniranje samog Ustavnog suda, koji ima 13 članova, te bez njih osmero ne bi moglo normalno raditi. Uloga Ustavnog suda u izbornom procesu je rješavanje žalbe na prigovore DIP-a, što spada u zaštitu izbornih prava. 

Kao moguća komplikacija za izbor sudaca Ustavnog suda spominje se nesuglasje HDZ-a i opozicije oko 'vlastitih' kandidata. Prije osam godina, kada su birani članovi kojima istječe mandat, mediji su jasno naglasili tko je kandidat koje političke opcije. Među saborskim zastupnicima priča se kako će se HDZ i SDP i sada 'dogovoriti' o tome da podijele funkcije u Ustavnom sudu, ali nije poznato što o tome misli novi predsjednik SDP-a te, naravno, tko će se uopće javiti na natječaj. 

Neki od saborskih zastupnika, koji su željeli ostati anonimni, naglasili su da je procedura izbora ustavnih sudaca dobra prilika vladajućoj koaliciji da odgodi parlamentarne izbore, ako im to bude potrebno. Dovoljno je da ne osiguraju kvorum na Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav, ili u sabornici, i da zbog izbora ustavnih sudaca odgode parlamentarne izbore. 

- Neizbor sudaca Ustavnog suda značio bi, svakako, ustavnu krizu, ističe zastupnik dr. Slaven Letica, član Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav. 

- Po informacijama koje imam, izbori će se održati, ali neće biti prijevremeni, kakvim bi ih mogli smatrati ako se održe 25. studenog. Izbori se mogu u redovitom roku obaviti do 8. veljače 2008. i mislim da će ih HDZ tako i raspisati. A do tada će Ustavni sud dobiti nove članove, kaže Letica. 

Kao razlog za odgodu izbora zastupnik Letica vidi golemu popularnost novog šefa SDP-a Zorana Milanovića. 

- Trebat će oko šest mjeseci da ga javnost 'prokuži' i da mu padne popularnost. Sanader to zna. Zato ćemo imati izbore u veljači, prognozira taj neovisni saborski zastupnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene