Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema rješenja za uklanjanje

Zbog legionele u Splitu u pomoć uskaču stručnjaci iz Zagreba, građani zbunjeni: "Nitko ništa nije obavijestio, nismo ništa ni znali do jutros"

Zaražena voda (Foto: Dnevnik.hr)
Zaražena voda (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vesna Barišić (Foto: Dnevnik.hr) Vesna Barišić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zaražena voda (Foto: Dnevnik.hr) Zaražena voda (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Istraživanje vode (Foto: Dnevnik.hr) Istraživanje vode (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Laboratorij (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Stanari luksuznih zgrada u Splitu imaju ozbiljan problem s vodom. U njihovim vodovodnim cijevima pronađena je bakterija legionela. Stručnjaci tvrde kako je voda ispravna za piće, ali još uvijek nemaju rješenje kako ukloniti bakteriju.

Stanare splitske Lazarice iznenadila je vijest da je u njihovim vodovodnim cijevima pronađena opasna legionela. Otkrilo se to nakon što je u urinu njihova susjeda koji je preminuo od srčanog udara otkriveno da je imao i upalu pluća uzrokovanu upravo ovom bakterijom. O svemu su saznali u obavijesti na ulazima.

Pročitajte i ovo Radovi u Splitu - 1 Nisu oduševljeni Split je odlučio da će ovoga ljeta dopustiti radove na određenim lokacijama u gradu: Građani negoduju Ilustracija Nepristojni turisti Počela je sezona povraćanja i uriniranja po Splitu: "Znaju gdje mogu piti dok se ne osvijeste"

"Ne da se ne bojim, ali ne razmišljam o tome", kaže stanarka Zdenka.

"Mi je trošimo, ja ne znam šta je. Vidio sam plakate. Tko zna što će sada napraviti", kaže stanar Ivan.

"Nitko ništa nije obavijestio, nismo ništa ni znali do jutros. Neće tu, mislim, biti problema", kaže stanar Stanko. "Tko umre, umre", dodaje u šali.

U dvije luksuzne zgrade ukupno je 65 stanova. I koliko god nije ugodna spoznaja da je u njihovim vodovodnim cijevima pronađena bakterija, stručnjaci upozoravaju kako nema mjesta panici.

Skupi stanovi u ovim zgradama prodavali su se već opremljeni. Svi imaju jednake moderne hladnjake sa spremnicima. Upravo niska temperatura i stagnacija vode pogoduju razmnožavanju legionele.

"Uvijek je moguće kada voda stoji u nekakvoj posudi da se stvori biofilm gdje se nakuplja kamenac i tu se legionela može dodatno nakupiti. Oni su upozoreni da trebaju malo očistiti te hladnjake, ali što se tiče vode za piće nema nikakvog razloga za poduzimanje bilo kakvih mjera", kaže Vesna Barišić iz splitskog Nastavnog zavod za javno zdravstvo.

Nema opasnosti kod konzumacije vode, no neki bi ipak trebali biti na oprezu. "Osobe koje su jako narušenog zdravlja, znači osobe koje boluju od karcinoma, od nekakvih teških bolesti bubrega, boluju od nekih respiratornih bolesti. Osobe koje uzimanju kortikosteroide, citostatike, čiji je imunološki sustav jako narušen", ističe Barišić.

Isključujete mogućnost epidemije. "Da, naravno. Nema stvarno na osnovu ovih laboratorijskih nalaza kojih imamo, nema razloga to vjerovati, ali ne možemo ostaviti zgradu s takvim laboratorijskim nalazom da to tako stoji da se ništa ne događa", napominje.

U ponedjeljak će zgradu pregledati stručnjaci koji stižu iz Zagreba. Očekuje se da ponude rješenje na koji način će se legionela eliminirati iz ovog susjedstva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene