451609
451609
451609
451609
451609

Detektive za lov na lažna bolovanja angažira samo jedan tip poslodavaca

  • , 27.09.2016., 11:08
  • Autor:
  • komentara

Zbog porasta broja bolovanja sve češće se angažiraju i privatni detektivi. Ali unajmljuju ih isključivo privatne tvrtke, nikad državna poduzeća.

 
 
 
 
Vinko Grgic, vlasnik detektivske agencije Sjena (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)
Vinko Grgic, vlasnik detektivske agencije Sjena (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)

Da poslodavci često sumnjaju u opravdanost bolovanja svojih zaposlenika nije tajna, a osim njih sumnja i HZZO koji nerijetko liječnicima izriče opomene.

Zbog toga sve više posla imaju i privatni detektivi, no ako je suditi po iskustvima Vinka Grgića, bivšeg policajca koji danas u Zadru vodi vlastitu agenciju "Detektiv Sjena", unajmljuje ih samo jedan tip poslodavaca - privatnici. Iz državne službe ih, naime, nikad nisu angažirali, svjedoči Grgić za Slobodnu Dalmaciju

Njegovo praćenje ne otkriva uvijek varalicu. Ponekad je čovjek doista bolestan i liječi se kod kuće. No, čini se da su češće one druge situacije. Tako je, primjerice, jedan fizički radnik, kojeg je detektiv Sjena dobio nalog istražiti, a koji je bio zaposlenik jedne strane tvrtke, bio na bolovanju zbog ozljede na radu i tražio je premještaj na lakše poslove. Ispostavilo se da je on za vrijeme bolovanja nastavio raditi najteže poslove, što je zapravo čest slučaj. "Ljudi uzmu bolovanje pa odu okopavati polje", kaže Grgić, koji se, ukoliko tvrtka pokrene postupak protiv svog radnika, pojavljuje kao svjedok.

Osim bolovanja, detektive često angažiraju i na provjerama stvarnog prebivališta radnika, jer zna se dogoditi da radnik kao prebivalište lažno prijavi adresu u nekom drugom gradu zbog čega im poslodavac isplaćuje visoke naknade putnih troškova.

Nudio je Grgić suradnju i nekim državnim službama, vodeći se računicom kako je jeftinije platiti detektiva nego troškove naknada za bolovanje. Najprije mu nisu odgovarali, ali bio je uporan pa je konačno dobio odgovor da za ponuđenim uslugama – nema potrebe.

Međutim, podaci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kažu da stopa bolovanja raste. Lani je ona bila 3,03, a u prvih šest mjeseci ove godine ona je porasla na 3,18, zbog čega je i HZZO najavio izvanredne akcije i pojačani nadzor, što bi se slikovito moglo protumačiti i kao "sezona lova na lažna bolovanja", piše Slobodna Dalmacija.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se