454302
454302
454302
454302
454302

Zbog kukca "predatora" nestaju palme na dalmatinskim rivama

  • , 21.10.2016., 07:30
  • Autor:
  • komentara

Palme na dalmatinskim rivama mnogima su prva asocijacija na našu obalu.

 
 
 
 
Sječa bolesnih palmi u Dalmaciji (Video: Dnevnik Nove TV)
Sječa bolesnih palmi u Dalmaciji (Video: Dnevnik Nove TV)

Nažalost, taj prizor mogao bi posve nestati, a sve zbog štetnika palminog drvotočca-pipe, čije ličinke već nekoliko godina uništavaju palme diljem Dalmacije.

U Kaštelima kod Splita i danas smo snimili uklanjanje palmi s rive na kojoj su rasle više od pola stoljeća. Mještani su tužni i zgroženi, a stručnjaci gotovo bespomoćni.

Zvuk pile i rezanje pola stoljeća starog debla palme na rivi u Kaštel Kambelovcu. Šest oboljelih palmi već je posječeno, a bit će ih još.

"Cilo misto srce boli"

"Srce me boli, ne samo mene nego i cilo misto.Trebali su na vrime nešto učiniti", kaže Miljenko Tadin iz Kaštel Kambelovca.

Panorama mjesta preko noći se osiromašuje, a u Dalmaciji je stradalo već na stotine stabala. Slično je na cijelom Mediteranu, stabla trunu. Stručnjaci kažu, mora se sječi.

"Nema druge. I radi sigurnosti da ne padnu grane, da ne bude većeg zla. Ove koje možemo spasit tretirat ćemo kemijski. Stigao je iz Azije. Nema prirodnog neprijatelja. Donje grane se jako brzo suše i cijela frizura dobije pokisli izgled", kaže Ivan Čagalj, upravitelj Komunalnog poduzeća Kaštela.

"Aždaja nije lipa za vidit"

Uzrok je napad kukca crvena palmina pipa. U deblu se vide kukci.Tu su i rupe koje su načinile ličinke.Ne samo da proždiru drvo nego ga i truju svojim toksinima. Odrasli kukac leti i veličine je žohara, ličinka je nalik golemom crvu.

"Predator, aždaja, nije lip za vidit", kaže Tadin.

Stručnjaci u ovoj situaciji uopće ne preporučuju kupovanje sadnica i sadnju novih palmi.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se