Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže injekciju od 500 milijuna kuna

Zbog dugova bolnica veledrogerije na rubu: "Ovo više ne možemo financirati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od gotovo 8 milijardi kuna ukupnog duga u zdravstvu, dio se odnosi i na bolnička dugovanja prema veledrogerijama. Neke bolnice kasne s plaćanjem čak i do 1000 dana. Predstavnicima veledrogerija je stanje neodrživo, te od resornog ministra traže hitnu financijsku injekciju od 500 milijuna kuna.

Lijekovi putuju za bolnice, koje već mjesecima, a neke čak i godinama, ne podmiruju račune veledrogerijama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ogroman dug Ostaju li bolnice bez lijekova? Veledrogerije prijete obustavom isporuke, oglasio se i premijer Plenković Dug bolnica veledrogerijama - 6 Tri i pol milijarde kuna Veliki rast duga bolnica prema veledrogerijama, prijeti nestašica lijekova: "To nijedna kompanija ne može izdržati"

"Država tu mora zauzeti drugačiji stav, jer veledrogerije ovo više ne mogu financirati", ističe predsjednik udruženja veledrogerija Jasminko Herceg.

Najveća zdravstvena ustanova u Hrvatskoj, KBC Zagreb, ima velike troškove, jer liječe i najveći broj pacijenata.

"U ovom trenutku dug je oko 680 milijuna kuna. To je akumulirani dug od više mjeseci. Rok plaćanja prema veledrogerijama je negdje oko 330 dana", kaže ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

KBC Zagreb ima i potraživanja.

"Koja su uglavnom prema HZZO-u i iznose oko 380 milijuna kuna, a dospjela su oko 260 milijuna kuna. Prema tome, taj dug prema veledrogerijama bi mogli prepoloviti kada bi se obveze prema nama u potpunosti ispunile", istaknuo je dr. Ćorušić.

Više od 600 dana KBC Osijek kasni s plaćanjem.

"Mi imamo negdje oko 320 milijuna kuna obveza još od 2015.godine", kaže zamjenik ravnatelja KBC Osijek Vlatko Kopić.

Ukupni dug bolnica prema veledrogerijama je 2,5 milijarde kuna. Veledrogerije traže od ministra zdravstva dio koji će ih, za sada, zadovoljiti.

"Mi smo rekli da bi iznos od 500 milijuna kuna trebao biti uplaćen veledrogerijama u što je mogućem kraćem roku kako bi sustav mogao dalje funkcionirati", kaže g. Herceg.

Ministar Milan Kujundžić je pomoć zatražio od premijera i ministra financija.

"Pa ćemo postupno početi otplaćivati. Kojom dinamikom i kojim iznosima, to ne mogu sada reći", kaže ministar i poručuje kako se pacijenti ne trebaju brinuti - lijekova će biti. No, svjestan je kako je trenutačna situacija neodrživa, te da se hitno moraju donijeti mjere racionalizacije zdravstvenog sustava.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene