Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sinjski stočari u problemima

Zbog bruceloze usmrćena 404 grla stoke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veterinari i veterinarski inspektori su zbog bruceloze usmrtili 404 grla iz jednog stada ovčara iz Obrovca Sinjskog.

Riječ je uglavnom o ovcama, janjadima i nešto koza. Zbog sumnje na bolest nakon čestih uginuća i pobačaja u stadu, prije deset dana poslani su uzorci krvi na analizu u Veterinarski institut u Zagreb, a bolest je potvrđena 10. srpnja. Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić potvrdio je da je riječ o brucelozi te da je eutanazija obavljena po svim propisima. Životinje su eutanazirane injekcijom u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja, dodao je.

Pročitajte i ovo Boeing (Foto: AFP) nanizali se incidenti Američki regulator otkrio probleme u Boeingovoj kontroli kvalitete zrakoplova Ilustracija Istraga u tijeku Misterij kvara Boeinga: Pronađeni neučvršćeni dijelovi na nekoliko zrakoplova

Mještani su se uznemirili kad su vidjeli bager koji se kretao prema mjestu gdje se obavljala eutanazija. Naime, proširile su se glasine da će eutanazirane životinje biti zatrpane na neki od okolnih terena. Iz Ministarstva su opovrgnuli takve priče. Glasnogovornik Pavić je rekao kako je bager upotrijebljen kako bi se strvine lakše i brže utovarile u specijalni kamion tvrtke Agroproteinke, koji ih je prevezao do kafilerije u Sesvetskome Kraljevcu, gdje će biti spaljene.

Kamion i bager te teren na kojem je obavljena eutanazija su dezinficirani. To je prvi slučaj bruceloze ove godine u Cetinskome kraju. Ta je bolest posljednji put otkrivena prije dvije i pol godine, a vjerojatno je razlog njezina širenja miješanje stada s hrvatske i bosanske strane na planini Kamešnici. Naime, ovčari često zajedno vode stada na ispašu te razmjenjuju ovnove za parenje i slično. U Ministarstvu napominju, a i veterinari upozoravaju da ta praksa nije dobra, pogotovo kad se zna da u susjednoj državi bruceloza u nekim dijelovima traje već treću godinu.

Inače, vlasniku stada eutanaziranih ovaca i koza za svako će grlo biti isplaćena naknada po tržišnoj cijeni utvrđenoj na dan eutanazije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene