442768
442768
442768
442768
442768

'BIT ĆE PUNO PROMJENA' Posljedice Brexita za Hrvatsku

  • , 09.07.2016., 07:13
  • Autor:
  • komentara

Europski odbor regija, tijelo koje predstavlja regije i gradove u Europskoj uniji, upozorilo je u petak da će zbog Brexita biti manje novca na raspolaganju za politike smanjivanja nejednakosti između zemalja članica pa će one, uključujući Hrvatsku, morati djelotvornije povlačiti sredstva iz europskih fondova.

 
 
 
 
Budućnost građana EU u Velikoj Britaniji pod upitnikom? (Foto: AFP)
Budućnost građana EU u Velikoj Britaniji pod upitnikom? (Foto: AFP)

"Bit će puno promjena no jasno je da će u proračunu biti manje novca. Investicije u koje će ići novac morat će biti kvalitetnije", rekao je Markku Markkula, predsjednik Odbora regija u Bratislavi gdje je počeo dvodnevni Summit regija i gradova.

Prije osam mjeseci usvojen je program "Kohezija i konkurentnost" iz kojeg je Hrvatskoj na raspolaganju 6,8 milijardi eura za projekte koji bi smanjili razliku u odnosu na razvijene dijelove EU-a u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Nakon što su građani Ujedinjenog Kraljevstva na referendumu odlučili napustiti EU, London će uskoro početi pregovore o razdruživanju koji bi mogli trajati dvije godine.

"Ukoliko ti pregovori završe prije isteka programa, odnosno prije 2020. godine, izgledno je da britanska vlada neće htjeti uplaćivati novac do kraja dogovorenog razdoblja čime bi i Hrvatskoj ostalo manje novca na raspolaganju", rekla je Hini osoba iz Odbora regija.

"No to će biti dio pregovora s Londonom oko izlaska iz EU-a te će ostalih 27 zemalja vjerojatno ustrajati da Britanci uplate sve", rekao je izvor.

Ujedinjeno Kraljevstvo prošle je godine u sklopu kohezijske politike, koje je svrha smanjivanje nejednakosti medu regijama EU-a, uplatilo izmedu 5 i 6 milijardi eura više nego je povuklo iz zajedničkog proračuna, podatak je Odbora regija.

U budućem sedmogodišnjem razdoblju od 2021. godine Britanci više neće sudjelovati u programu čime će biti manje novca za zemlje koje su uglavnom zbog fondova ulazile u EU.

"Osim toga, zbog izlaska bogatog Ujedinjenog Kraljevstva pomaknut će se rang regija diljem EU-a pa će neke time postati bogatije i vjerojatno ostati bez novca", napominje osoba iz Odbora regija.

Glasači u EU-u ne žele da se Ujedinjenom Kraljevstvu ponudi velikodušan sporazum

Glasači u Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj i Finskoj misle da se Ujedinjenom Kraljevstvu ne treba ponuditi velikodušan sporazum kada će pokušati ponovno pregovarati o vezama s Europskom unijom, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mišljenja objavljeni u petak.

Nijemci i Francuzi se najviše protive pomaganju Britaniji u izlasku iz Unije, 53 posto ispitanih u te dvije zemlje je reklo da London ne bi trebao očekivati nikakve usluge, a da EU treba Britaniji ponuditi velikodušan sporazum reklo je 27 posto ispitanih, objavila je agencija za ispitivanje javnog mišljenja YouGov.

Gotovo polovica glasača u dvije najutjecajnije zemlje EU-a je rekla da bi podržala sporazum o slobodnoj trgovini s Britanijom samo ako ona pristane i dalje dopuštati građanima EU-a da žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U kampanji u Ujedinjenom Kraljevstvu protivljenje EU-ovom načelu slobodnog kretanja radne snage bila je jedna od glavnih poruka zagovaratelja napuštanja Unije, što su britanski glasači i podržali na referendumu 23. lipnja.

Ujedinjeno Kraljevstvo tek treba formalno obavijestiti EU o svojoj namjeri da izađe iz Unije, a nakon toga bi se pokrenula procedura razdruživanja što bi trebalo biti i dovršeno u roku do dvije godine.

Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May, kojoj se daje najviše izgleda da postane nova premijerka, rekla je da želi održati neformalne razgovore s EU-om o glavnim crtama budućeg sporazuma prije no što pokrene dvogodišnji period izlaska.

Od pet europskih zemalja obuhvaćenih anketom YouGov-a, samo su glasači u Danskoj bili za ponudu velikodušnog ugovora Britaniji,

YouGov je od 30. lipnja do 5. srpnja anketirao 2045 ljudi u Njemačkoj, 1008 u Francuskoj i po oko tisuću u Švedskoj, Finskoj i Danskoj.(Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se