Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završna riječ obrane

Prodanović: Zašto je optužen samo Slavica?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U slučaju suđenja Draženu Slavici za pogibiju 12 vatrogasaca na Kornatima danas završnu riječ drži branitelj Čedo Prodanović.

ZAVRŠNA RIJEČ OBRANE - ČEDO PRODANOVIĆ

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obljetnica tragedije Frane Lučić: Tješi me jedino da će lažljivci patiti u paklu više nego ja na Kornatima... Slika nije dostupna Slavica iznio obranu ''Ivica Crvelin me pitao: 'Šefe, zar sin i ja trebamo skupa stradati u helikopteru?''

Branitelj Dražena Slavice, Čedo Prodanović, odmah je na početku iznošenja završne riječi obrane izrazio žaljenje zbog tragedije i sućut obitelji. Ova tragedija bila je viša sila i zato nije bilo ni mjesta ni potrebe za ovaj kazneni postupak, rekao je Prodanović.

Odvjetnik Prodanović ustvrdio je kako nije točno da je Slavica prekršio 13 propisa. Slavici se stavlja na teret da je naredio desantiranje na otok, da je dopustio da idu maloljetnici , da nije poslao dodatne snage i na kraju da je nakon što je doznao za tragediju prikrivao te razmjere - bez obzira na sve te inkriminacije, one nisu u uzročnoj vezi s nastalim posljedicama, ustanovio je Prodanović.

>> 'Slavica je vatrogasce na Kornate poslao bez vode, to je kao da general u rat šalje vojsku bez oružja'

U ovoj su tragediji, kaže odvjetnik, stradali i maloljetni i punoljetni koji su bili stručno obučeni, Slavica se brani, ali pritom nikad nije prebacivao odgovornost na druge. 'Što je mogao napraviti Dražen Slavica?', pita se Prodanović. Požar je došao brzo, spržio ih je i oni nisu mogli reagirati. Čak ni jedini preživjeli, Frane Lučić ne zna razloge, a optužnica to ne spominje. Vatrogasni sustav je u raspadu, kaže Prodanović i dodaje kako su kobnog dana radila samo dva kanadera, a da je bilo pet požara oko Šibenika pitajući se zašto je od tog cijelog raspadnutog sustava optužen samo Slavica. Javnost je trebala krivca i tužiteljstvo je linijom manjeg otpora kao Pedra izabralo Slavicu . 'On je kriv, on je težak karakter, on je monstrum koji je kriv za sve', ilustrirao je svoj stav branitelj.

Slavica je izabran da bude optužen čak i za stvari s kojima nema apsolutno nikakve veze, od njega se traži nešto što je nemoguće, tisuću ljudi je na terenu, on ih ne može znati imenom i prezimenom, tvrdi Prodanović.

Za pokojnog Marka Stančića i Karla Ševerdiju su odgovorni zapovjednici DVD-a koji su ih tamo poslali, a ne Dražen Slavica, kaže odvjetnik Prodanović i dodaje kako nema uzročne veze između Slavičinog postupanja i tragedije koja se dogodila.

Slavicu optužuju da nije htio pomoći opkoljenim vatrogascima, Prodanović tvrdi kako to nije točno i čita transkript razgovora Slavice i vatrogasca iz kojeg je vidljivo da je Slavica surađivao s njima i da nije bahato odbio poziv u pomoć.

Tužiteljstvo se služi smicalicama. Stalno insinuiraju da je izostala bilo kakva aktivnost i reakcija Dražena Slavice, idu toliko daleko da analiziraju i njegov psihološki profil, karakterne osobine i radne navike što apsolutno nema veze s ovim kaznenim postupkom, drži Prodanović.

Branitelj smatra i kako je tužiteljstvo krivo interpretiralo podatke te svjesno pokušalo preokrenuti činjenično stanje te drži da to nije ni korektno ni profesionalno.

Dražen Slavica je zvao sve i prosvjedovao zašto nema pomoći. Najgora i najgluplja optužba jest da je htio sakriti tragediju i da je reagirao tek kad je vidio da su televizije objavile tu vijest. Pa to ne bi napravio ni retardiran čovjek, kako je on mogao prešutjeti i sakriti da je izgorjelo 12 vatrogasaca, pita se Prodanović.

Netočan je podatak da postoji nepisano pravilo da dva člana obitelji ne idu zajedno na intervenciju,ne postoji takvo ni pisano ni nepisano pravilo, kaže Slavičin branitelj. Dodaje i kako je netočno je i da je Slavica razgovarao s pilotom kanadera. Slavica nikoga nije slao s smrt, to je bila intervencija jajvih su imali na stotine. Optužba tvrdi da je Slavica svojim suradnicima zabranio da se o tragediji govori. ta zabrana nema nikakvog smisla jer su već svi bili obaviješteni. Htio je spriječiti širenje neprovjerenih informacija dok se ne dobiju provjerene, tvrdi Prodanović.

Koji su bili kriteriji da se Dražen Slavica optuži? Što je napravio? Je li kriv što je pomoć zatražio odmah i po pravilima? Što je ta pomoć stizala sa zakašnjenjem što se lutalo u koju će se bolnicu odvesti mrtvi i ranjeni? On svojim postupcima nije izazvao smrt. Vatrogasci su stradali nesretnim slučajem. Dogodila se tragedija, nešto više n ašto se nije moglo utjecati. Slavica i obitelj godinama pate i vrijeme je da se ta agonija okonča. Dostojanstveno je sve izdržao. Predlažem da ga oslobodite optužbe i time se neće umanjiti tragedija.

Nakon što je Slavičin branitelj iznio završnu riječ, pravo na repliku dobio je tužitelj Zvonko Ivić koji je demantirao većinu onoga što je Prodanović iznio i ostaje pri tvrdnji da je Dražen Slavica kriv i da ga treba osuditi zbog stradavanja vatrogasaca na Kornatima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene