Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjevan posao

Završeni razgovori sa kandidatima za suce Ustavnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u četvrtak je, u tek nešto više od sat vremena 'odradio' pojedinačne razgovore sa posljednjom skupinom kandidata za suce Ustavnog suda, a njih devet pokušalo je objasniti zbog čega upravo sebe smatraju najkvalificiranijim za jedno od deset mjesta u tom sudu.

Neki su, odgovarajući na pitanja članova Odbora, obećavali da će, budu li izabrani u taj sud, promijeniti broj mobitela, neki su pak tvrdili da su suci u Hrvatskoj prilično neovisni, no svi su se složili oko toga da je nedopustivo da na Ustavnom sudu predmet 'leži' 20 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijeti li Hrvatskoj ustavna kriza? Političari sve glasnije zazivaju izbore. Ali, postoji jedan ne baš mali problem! Slika nije dostupna Nema Sabora - nema sudaca Čeka li nas paraliza Ustavnog suda?

Odvjetnica Sanja Mišević mišljenja je da kada je riječ o tom predmetu nije bilo dovoljno hrabrosti za donošenje odluke. "Znam da mislite na Zakon o pobačaju", odgovorila je Mišević članu Odbora SDP-ovcu Peđi Grbinu koji je identično pitanje tijekom protekla tri dana postavljao svim kandidatima.

"Svi sudovi imaju istu bolest, a predmeti bi, uz određene iznimke, trebali biti rješavani redom kojim su zaprimani", mišljenja je jedini javni bilježnik među kandidatima Anđelko Stanić.

Odvjetnik Alen Ivković se založio za produljenje mandata ustavnih sudaca na 10 godina uz mogućnost još jednog mandata.

Sudac zagrebačkog županijskog suda Oliver Mittermayer založio se za regionalnu zastupljenost sudaca te je naveo primjer Državnog sudbenog vijeća koje je, tvrdi, imalo članove iz Zagreba i Splita, ali ne i Osijeka, Rijeke i Istre.

Odvjetnik Rajko Mlinarić odgovarajući na pitanje o Zakonu o kaznenom postupku rekao je da je 2009. donošenjem tog zakona napravljen disbalans između poštivanja ljudskih prava i represivnih mjera kojima država hoće smanjiti kriminalitet. Išlo se, tvrdi, na štetu, osoba koje su u kaznenom postupku.

Savjetnik ministra pravosuđa i kandidat za ustavnog suca Zorislav Kaleb mišljenja je kako je dosegnut dovoljan stupanj neovisnosti sudaca u Hrvatskoj, no i složio se kako uvijek može i bolje.

Priznao je da suci ne mogu biti po strani od aktualne politike pa su tako i neke presude izvedene dijelom iz medijskih napisa.

Odvjetnik Jovan Donevski zadržao se na razgovoru tek nekoliko minuta, a na pitanje što ga kvalificira za rad u Ustavnom sud uz svoje osobne kvalitete koje je naveo poručio je i kako će, postane li sudac, promijeniti broj telefona pa nitko na njega neće moći utjecati.

Na pitanje predsjednika Odbora Roberta Podolnjaka misli li da je to dovoljno uzvratio je: "Je! Hoću biti neovisan!"

Po završetku razgovora Podolnjak je novinarima rekao kako su tijekom protekla tri dana imali izvanredno velik broj kvalitetnih kandidata, njih 46, te da je javni poziv doveo do toga da se prijavio reprezentativni broj uglednih pravnika.

"Posao Odbora će biti zahtjevan i mi ćemo u narednim danima utvrditi hodogram aktivnosti, a konačna odluka o njima bi se trebala donijeti 3. lipnja na saborskoj sjednici", rekao je Podolnjak.

Na pitanje novinara postoji li već, kako mediji pišu, između SDP-a i HDZ-a usuglašena lista od 10 imena ustavnih sudaca, Podolnjak je uzvratio: "Ne mogu unaprijed govoriti o čvrstoj listi kandidata i o onom o čemu pišu mediji".(Hina)

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene