Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AKTUALNO PRIJEPODNE

Grbin pitao Plenkovića: ''Jeste li vi glupi?'' Bauk premijeru poručio: ''Više volim vas i Zekanovića nego Putina''

Nakon jednomjesečnog odmora saborski zastupnici vratili su se u klupe, a nakon što je proljetno zasjedanje otvoreno uobičajenim aktualnim prijepodnevom, izglasana su i dvojica novih ministara Branko Bačić i Šime Erlić.

Pitanja je premijeru Andreju Plenkoviću i članovima Vlade postavilo 39 zastupnika, a on je odgovarajući na pitanja oporbenih zastupnika svakoga od njih podsjetio kako je glasao o Vladinoj odluci o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj dok su ga oni ponajviše pitali o uvođenju eura i obnovi Banije.

Tijekom prijepodneva podijeljeno je niz opomena na obje strane sabornice, a teških riječi nije nedostajalo.

Nakon aktualnog prijepodneva uslijedilo je glasanje o povjerenju novim ministrima Branku Bačiću i Šimi Erliću, koji su dan ranije saslušani na nadležnim saborskim odborima, a nakon što su obojica dobili potrebne glasove, položili su prisegu.

Bačić je postao potpredsjednik Vlade te je preuzeo od Ivana Paladine Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, a Šime Erlić od Nataše Tramišak Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Pročitajte i ovo Novi ministri BRANKO BAČIĆ I ŠIME ERLIĆ Sabor izglasao dvojicu novih ministara: ''Tramišak i Shakira dvije najopasnije žene na svijetu, a Erlić kao Twingo umjesto Ferrarija''

Vlada osigurava besplatne obroke u školi, a nema dovoljno kuhinja i blagavaona?

Aktualno prijepodne otvorila je prema odluci ždrijebom SDSS-ova Dragana Jeckov koja je pitanje uputila ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu vezano uz besplatne školske obroke s obzirom na nedostatnu infrastrukturu i kadar u mnogim školama.

''U ovu veliku reformu smo krenuli da do 2027./2028. sve škole u RH budu opremljene školskim kuhinjama i blagavaonicama, ali i dvoranama, a sve u cilju škole u jednoj smjeni'', kazao je Fuchs te kazao da oko 40 posto škola nema kuhinju i blagavaonu.

Problem će biti riješen raspisanim natječajem do navedene školske godine, istaknuo je ministar i kazao da se zahtjevi za kuharima odobravaju praktički na dnevnoj bazi.

''U Hrvatskoj digitalizaciju provode cvjećari. Neki koji su upozoravali na problem su smijenjeni''

Željko Pavić iz Socijaldemokrata Plenkovića je upitao o digitalizaciji, koju u Hrvatskoj, kako je kazao, provode cvjećari. ''U ovom su resoru problemi veći nego kod obnove, ali posljedice su blaže'', kazao je i upitao kako su neki koji su upozoravali na taj problem smijenjeni aludirajući na Natašu Tramišak.

''Ne znam na što se referirate u svojem pitanju jer je nejasno i neartikulirano'', odvratio je Plenković i ponovio da je digitalizacija ključni aspket četvrte industrijske revolucije. ''Ako imate neka saznanja o sumnjivim stvarima, prijavite ih'', kazao je Plenković i poručio Paviću da idući put ne kasni na glasanje o Ukrajini.

Plenković je dan ranije tijekom predstavljanja kandidata za nove ministre na saborskim odborima u više navrata spominjao današnji aktualac i gorljivo spominjao da će na njemu o dosta toga biti riječi, pa je neprestano oporbi, koju je nazvao ''karijesovim mališanima'' na gotovo svako pitanje spominjao i spočitavao to što nisu glasali za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Čini to često i u izjavama za medije, baš kao što je i odmah najavio nakon propalog glasanja, a u tom je tonu nastavio i jutros.

Plenković Grbinu: ''Vaš doprinos možemo svesti na nulu''

''Znam da imate puno prioriteta, koju uglavnom nisu danas u Hrvatskoj. Najviše se to vidi na odnosu prema Baniji'', kazao je SDP-ov Peđa Grbin koji je Plenkovića pitao koji arsenal ima sprema s obzirom na porast cijena.

''Što se tiče vašeg doprinosa, možemo ga svesti na nulu. Uništavate SDP, to ovako za uvod'', kazao je Grbinu te podsjetio na Zakon o euru i krizu u Ukrajini te poručio da su svi koji nisu glasali za pomoć Ukrajini Hrvatskoj učinili veliku sramotu.

''Naplaćeno je 234.000 eura kazni zbog nepoštenog dizanja cijena''

Opetovao je da je Vlada imala tri paketa pomoći građanima i gospodarstvu: ''To je naš doprinos. Vaš je nula''.

Inspektorat je napisao 151 kaznu koje su ukupno teške 234.000 eura, istaknuo je Plenković i poručio: ''Tri su arsenala: ukidanje subvencija, dodatni porezi i vraćanje cijena. Vidjet ćemo''.

''Dosadili ste Bogu i vragu time da smo ruski igrači''

''Dosadili ste već bogu i vragu time da smo mi ruski igrači'', poručio je Marijan Pavliček iz Suverenista Plenkoviću i dobio opomenu, a odmah potom čak tri je zaradio Željko Sačić iz Suverenista koji je upozorio također da Plenković vrijeđa zastupnike i kazao: ''Hrvatsku gura u rat, a da nije osigurao elementarnu vojnu sigurnost Republici Hrvatskoj''.

On je kasnije i izbačen, a opomenu je dobio i Mostov Nikola Grmoja koji je Plenkoviću poručio: ''Vi ste s krive strane obnove''. Dvije opomene zaradio je i Nino Raspudić, koji je podsjetio da nekadašnju bliskost s ruskim predsjednikom, a svi su opomene zaradili jer su umjesto da postavljaju pitanja krivo koristili Poslovnik Sabora.

Javio se i Hrvoje Zekanović kazavši da je zanimljivo tko sve brani Grbina na što je Marko Milanović Litre podsjetio da je Zekanović govorio da je ''Plenković hodajuća sotona, a sada ga brani''.

Opomene lete sabornicom, Grbin pitao Plenkovića: ''Jeste li vi glupi?''

''Znali smo do sada o vašoj Vladi da je korumpirana, nesposobna, a danas smo od vas saznali da je i naivna jer vi meni sada ovdje govorite da ste postupali u dobroj vjeri očekujući da trgovci prilikom konverzije neće dizati cijene. Sad ću vas pitati nešto - jeste li vi glupi?'', pitao je Grbin Plenkovića.

''U svakoj državi je uvođenjem eura došlo do porasta cijena i zaokruživanja na gore. Manje u onima koji su napravili adekvatne pripreme. Uvođenje eura za Hrvatsku je trebalo biti dobro i da se naš standard digne. Majstore, i to ste uprskali. Da se ne radi o standardu građana, bilo bi smiješno, ovako je tragično. Ta količina nesposobnosti je dirljiva. Predsjedniče Vlade, znam da vaši interesi leže izvan Hrvatske, ali - čovječe, dajte se koncentrirajte na ono što je ljudima bitno'', poručio je Grbin.

''Nije primjereno da postavljate to pitanje jer bi netko to pitanje mogao uputiti i vama'', poručio je Jandroković, koji je tijekom aktualca dijelio opomene gotovo svima u sabornici. 

Marijana Petir upozorila je da se dio trgovaca nije ponašao fer u pitanju upućenom minstarstvu gospodarstva i održivog razvoja Davoru Filipoviću o tome kako će kazniti trgovce koji su iskoristili uvođenje eura za poskupljenja.

''Kao najbolje pedagoške mjere pokazale su se posjeti inspektora. Nalazi inspektorata su pokazali da je oko 30 posto tvrtki neopravdano podiglo cijene, a nakon posjeta inspektora oni ih vraćaju'', kazao je.

''Ministarstvo je prošli tjedan uputilo dopis maloprodajnim lancima da dostave podatke za 80 proizvoda kako su se kretale cijene. Samo su dva lanca rekla da će dostaviti sve podatke, zahvaljujem im. Drugi to nisu napravili, kakva je to poruka", zapitao je Filipović.

''Generaliziranjem se pokušava baciti ljaga na uvođenje eura''

Ministar financija Marko Primorac govorio je o prilagodbi sustava u prelasku na novu valutu: "Koristi od uvođenja eura su značajne i trajne. Koristi će biti osjetne i u Hrvatskoj. Ne može se zanemariti da je u nekoliko dana nakon Nove godine došlo do slučajeva neopravdanog dizanja cijena''.

''Generaliziranjem se pokušava baciti ljaga na uvođenje eura. Pojavile su se i teze da je hrana skuplja nego u Sloveniji, da su plaće niže. Sve negativno se pripisuje uvođenju eura. Vlada ima instrumente za sve to'', poručio je Primorac odgovarajući na pitanje HDZ-ova Mira Totgergelija.

''Jeste li svjesni da će vaša odluka osiromašiti hrvatske građane", pitao je Plenkovića Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta, a Plenković odvratio: ''Vaša euroskeptičnost je poslovična, ali to da ste došli iz SAD- postali netko tko daje podršku Rusiji, to mene prilično iznenađuje''.

''Za razliku od nekih aktera koji nemaju veze sa strateškim projektima, imate neki element identifikacije, radili ste u Ministarstvu vanjskih poslova. Trebali biste znati čemu Hrvatska teži, ali vi 2023. u izboru Ukrajina / Rusija glasate za Rusiju, u izboru eurozona u odnosu na izolaciju, glasate za izolaciju. To je velik problem'', kazao je Plenković i poručio: ''Za razliku od vas mi jako dobro znamo gdje idemo: među najrazvijenije zemlje, s najviše koristi za hrvatsko gospodarstvo. Gle čuda, nikad većih plaća, nikad većeg rasta mirovine, nikad manje nezaposlenosti''.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković i Željko Sačić FRCAJU ISKRE TIJEKOM AKTUALCA VIDEO Pogledajte okršaj u Saboru, Jandroković izbacio Sačića: "Neću! Nek' me nose kao Pernara"

''Neće biti povećanja cijena telekoma. Ako bude, Vlada će reagirati''

''Neće biti povećanja cijena telekoma'', kazao je Plenković kazavši da je to doznao potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u razgovoru s teleoperaterima.

"I oni imaju element korporativne i društvene odgovornosti", rekao je Plenković odgovarajući na pitanje Vesne Nađ iz Socijaldemokrata oko poskupljenja cijena usluga telekoma. ''Ako bude povećanja, Vlada će reagirati'', dodao je.

Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata podsjetio je premijera na nestanak blokirane jahte ruskog oligarha Alishera Usmanova: ''Riječ je o scenariju dostojnom Alana Forda i Dubravka Matakovića. Ovo je za rubriku vjerovali ili ne''.

''Djelim nezadovoljstvo, očekujemo izvješće. Tko bude odgovoran za te propuste, odgovarat će'', kazao je Plenković.

HDZ-ov Josip Borić govorio je o tajnim skupštinama onih koji drže prodike o transparentnosti aludirajući na Možemo te financiranju izbornih procesa da se ne dogodi ono što se dogodilo Penavi i Domovinskom pokretu.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica  kazao je da neke stranke više djeluju kao sekta koja koristeći mogućnost digitalnih platformi izbjegava javnosti pokazati što odlučuje na izbornim skupštinama: ''Pitanje je je li to u skladu s načelima i standardima koji se proklamiraju. Stranke trebaju urediti poslovanje''.

Gdje je to kava poskupjela dvije do tri lipe, pitao je Plenkovića Milanović Litre, a premijer odvratio: "Vi ste zadnji od onih 54 za koje sam mislio da se nećete pojaviti na glasanju o Ukrajini jer ste dolazili u njihovim bojama. Ne znam kako s tim živite".

HDZ-ovka napala Peović: ''Stalno pokazuje rusoljubno, a vjerojatno i srboljubno srce''

''Viđenje stvarnosti vas i građana često se ne podudaraju. Ljudi vide da jedva spajaju kraj s krajem'', kazala je Plenkoviću Katarina Peović iz Radničke fronte, koja je podsjetila na sporni predloženi Zakon o pomorskom dobru kazavši da je vjerojatno to prava cijena za Schengen: ''Pa se bogataši na plažama neće miješati s domaćom sirotinjom. Trebamo li čitati brošure da bi znali što vi mislite?''

Plenković je odgovorio da nema odredbi koje bi onemogućile ljudima da dođu na plažu, o čemu je ranije već govorio Butković: ''Bit će dva čitanja u Saboru''.

HDZ-ova Majda Burić napala je Peović ustvrdivši da kontinuirano laže, stalno pokazuje rusoljubno, a vjerojatno i srboljubno srce te je ustvrdila da je Peović fizički napala partnera i vrši nasilje kod kuće i skriva se iza svog zastupničkog imuniteta.

Jandroković je na to upozorio Burić da se ne spušta na takvu razinu, a HSS-ov Krešo Beljak je podsjetio HDZ-ovu saborsku zastupnicu da je HDZ u koaliciji s SDSS-om i da bi trebala pripaziti na izražavanje.

Peović je kazala da Burić širi laži iz opasnih desničarskih medija, a Beljak je dodao da bi on naglavačke letio van iz sabornice da je rekao nešto poput Burić.

Filipović najavio dodatno rasterećenje poduzetnika od parafiskalnih nameta

''Vlada razmišlja što više rasteretiti hrvatske poduzetnika pa ih tako u ovoj godini planiramo rasteretiti za gotovo 133 milijuna eura ukidanjem parafiskalnih nameta kako bi imali više novca za investicije i kreiranje dodane vrijednosti'', najavio je Filipović odgovarajući na pitanje HSLS-ova Darija Hrabaka o funkcioniranju Hrvatske gospodarske komore (HGK) nakon ukidanja obvezne članarine.

Kad je riječ o HGK, nakon novog zakona Komora se reorganizirala, smanjen je broj zaposlenika sa 600 na 291, 96 posto članova komore više ne plaća članarinu i samim tim se više orijentirala na pružanje usluga na tržištu kako bi povećala vlastite prihode, istaknuo je Filipović.

Sandra Benčić iz zeleno-lijevog bloka pitala je Plenkovića o nagodbi države i banaka u slučaju Franak.

Što treba učiniti da se podigne standard hrvatskih građana? Plenković: Puno toga

"I vi ste jedna od onih koja nije glasala za vojnu misiju pomoći Ukrajini. Toliko o vašem znanju i praćenju europskih procesa'', odvratio je Plenković i optužio je da se uvijek referira na isti treš te dodao: ''Ne znam čije interese zastupate. Za razliku od vas Vlada nije ulazila u pravni odnos između banaka i štediša. Vlada je spriječila potencijalne financijske štete u varijanti da su arbitražni postupci završili negativno za Hrvatsku. Ništa pritom nije kompromitirano. Što se tiče javne objave dokumenata, pitajte DORH''.

''Što treba učiniti da se podigne standard hrvatskih građana? Konkretno pitanje, molim vas kratak odgovor'', kazala je Marijana Puljak iz Centra premijera Plenkovića.

''Puno toga'', odgovorio je kratko Plenković.

Na to je Puljak pročitala što joj je na to pitanje odgovorila umjetna inteligencija: ''Ima više koraka, među njima povećanje konkurentnosti, povećanja ulaganja u razvojne projekte, smanjenje troškova poslovanja...''

''Sve ono što HDZ 30 godina radi suprotno, suprotnoj svakoj inteligenciji'', zaključila je Puljak.

Urša Raukar Gamulin podsjetila je da samostalni umjetnici imaju male mirovine, od 230 do 330 eura, što je ispod granice siromaštva. ''Kada ćete ispraviti tu grubu nepravdu?'' upitala je opet Plenkovića, a on rekao da će se do kraja godine pronaći rješenje.

Koliko je sati? 

Koliko je sati, pitao je Plenkovića Raspudić, koji je kazao da je bezglav uveden euro, a kritizirao je i izostanak obnove.

Plenković se potom prisjetio 2011., kada je sa Zvonimirom Frkom Petešićem radio na referendumu za EU, a Raspudić je došao s idejom da će biti organizator javne rasprave: ''Netko tko ne postoji na hrvatskom političkom prostoru dođe pred sam moment referenduma da bi bio organizator javne rasprave. Koliko pretenciozan moraš biti da dođeš u Ministarstvu nekome tko je proveo godine na toj temi. To mi se učinilo nevjerojatnim na prvu, a onda sam shvatio s kim imam posla''.

''Za vas Schengen ne postoji, eurozona je nešto loše. Pa koja je vaša alternativa? Kud da idemo? Ajde nas sada malo prosvijetlite'', rekao je, između ostalog, Plenković.

''Ne samo da ste sve rekli, nego i više od onoga što sam očekivao. Mogu shvatiti da vam je 2011. kao ćatu nakon vođenja katastrofalne kampanje Mate Granića, da vam je bilo šokantno da je došla skupina građana i organizirala skupinu tribina. To je europski način. Europa dijaloga. Cijeli europski put ljudi iz vašeg miljea su gurali dogmatski i zato EU sad treba spašavati od otuđenih birokrata kao što ste vi. Prije vas u HDZ-u je bilo nešto demokratičnosti pa su pozivali ljude da drže predavanja. Danas im možete složiti katekizam pa da uče napamet. Vaš trijumf se pretvorio u debakl'', kazao je Raspudić.

HDZ-ov Krunoslav Katičić pitao je ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Korižinek što je Ministarstvo napravilo po pitanju suzbijanja SLAPP tužbi, a ona je odgovorila da to nije samo hrvatski problem.

No, Hrvatska je jedna od prvih u Europi formirala radnu skupina koja se time počela baviti s ciljem podizanja razine razumijevanja što SLAPP jest - zastrašivanje novinara serijskim tužbama s velikim odštetama: ''Važno je da su se takve tužbe počele odbijati, a dio novog zakona o medijima bit će posvećen definiranju SLAPP tužbi kako bi se dodatno pomoglo pravosuđu''.

Bulj Plenkoviću: Vi ste strašilo u Poljskoj

Uvođenjem Hrvatske u eurozonu zategli ste omču oko vrata hrvatskog naroda - gledam jutros po trgovinama: majke, tete, ali i tzv. srednji sloj. Svi su nastradali'', upozorio je Mostov Miro Bulj.

''Koji je drugi smjer, cilj?'' odgovorio je protupitanjem Plenković Bulju,  a Bulj rekao da je i njemu cilj Europa, ali ne ona eurobirokrata, već suverenih nacija. ''Vi ste strašilo u Poljskoj, vama straše Poljake'', rekao je Bulj Plenkoviću kojega je podsjetio i na nestanak ruske jahte iz Hrvatske: ''Nemere to proći bez tebe. Ti si ga odvezao. Ti si njihov igrač''.

Bauk Plenkoviću: Više volim vas i Zekanovića nego Putina

SDP-ov Arsen Bauk kritizirao je predstojeći Zakona o pomorskom dobru, temeljem kojeg hotelske plaže više neće biti javne iako ne smiju biti ograđene. ''Bit će zagrađene, doći će zaštitar i zamoliti nas da se udaljimo''.

''Nema ograđivanja plaža'' naglasio je Plenković, a Bauk mu je za kraj aktualnog prijepodneva poručio: ''Više volim vas i Zekanovića nego Putina!'' "Ajde, bilo je i boljih šlagera", dobacio mu je Plenković na kraju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković NOVI MINISTRI Najnovije Plenkovićeve uzdanice prošle prvu stepenicu u Saboru, oporba negoduje: ''Imamo deja vu, ne želimo sinkopu''

Pročitajte i ovo Andrej Plenković REINER UMJESTO BAČIĆA Plenković odgovorio Milanoviću: "Čude se i pitaju - helou, koji je to naš interes?"

Promjene u Saboru

Zastupnici će u komadu zasjedati 11 tjedana, do 31. ožujka, potom će imati tjedan stanke za Veliki tjedan, a novu će sjednicu započeti nakon Uskrsa. Do konca ožujka čeka ih opsežan posao, ukupno 199 točaka, od kojih je glavnina naslijeđena s prošlih sjednica.

Potpredsjednik Sabora, akademik Željko Reiner vodit će Klub zastupnika HDZ-a, nakon što je Bačić predložen za potpredsjednika Vlade i ministra.

Bačića će u saborskim klupama zamijeniti Danica Baričević, zastupnica iz 10. izborne jedinice, koja već bila u Saboru kada je mijenjala zastupnika Andra Krstulovića Oparu.

Tramišak se vraća u saborske klupe. Mijenjao ju je Goran Ivanović, no odlučeno je da će osječki gradonačelnik Ivan Radić prepustiti svoj mandat Ivanoviću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene