Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrzotine prvo zahvaćaju nos

Oglasio se HZJZ: Pripazite i spriječite posljedice ekstremnih vremenskih uvjeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke vezano za zaštitu od velikih hladnoća koje su posljednjih dana zahvatile Hrvatsku, a očekuju se i idući tjedan, navodeći što može nepovoljno utjecati na zdravlje i prouzročiti smrzotine, posebno kod kroničnih bolesnika, djece i starijih ljudi.

Smrzotine prvo zahvaćaju nos, uške i prste, ističu iz HZJZ-a, te napominju da se pravilnim postupanjem i pripremom mogu spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te vremenske pojave mogu prouzročiti.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac i Željko Cvrtila - 1 Za Dnevnik Nove TV Stručnjak za sigurnost tvrdi: "Turudić je odmah trebao dobiti zaštitu, sada su na potezu SOA i policija" Ilustracija U Splitu Žena fotografira brave na ulaznim vratima u zgradi: Policija upozorava građane

Kod niskih temperatura treba izbjegavati izlazak rano ujutro.

Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti preporučuje se da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kada su temperature vrlo niske. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka. Obvezni su kapa, šal i rukavice

>> Izbjegnite neugodnosti: Donosimo savjete za ledeni val, na ove biste detalje trebali pripaziti

Ako već morate izaći, a temperature su niske, ističu iz HZJZ-a, glava se treba zaštititi kapom, ruke rukavicama, a usta prekriti šalom kako bi spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Važno je da je obuća topla i komotna, bez visokih peta. Visoka peta umara, kao i potpuno niska obuća.

Također se preporučuje da se na otvorenom ne ostaje dugo. Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama, stoji u prepopruci HZJZ-a.

>> Umjesto proljeća, 1. ožujka čeka nas "ledeni čekić": Neće biti grada bez minusa u Hrvatskoj

Liječnici upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein.

Starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura pa im se osim praćenja vremenske prognoze preporučuje i da imaju termostat u kući.

Građanima se preporučuje i da budu u kontaktu sa starijim članovima obitelji. "Starije su osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona", navode iz HZJZ-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene