Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAZIVALI GA POVIJESNIM

Nedosanjani elitni san: Zaustavljen megaprojekt vrijedan milijardu i pol kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaustavljen je megaprojekt na Brijunima vrijedan milijardu i pol kuna. Vizija razvoja nacionalnog parka vlade Zorana Milanovića nije našla istomišljenike u sadašnjoj Vladi. Od luksuznog turizma za sada ništa, Brijuni i dalje ostaju nedosanjani elitni san.

Obnovljeni hoteli s pet zvjezdica, luksuzni resort, kongresni centar, uvjeti za prihvat megajahti... Popis velikih brijunskih promjena nije stigao dalje od zamisli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razvoj Velikog Brijuna VIDEO 'Cilj je dovesti projekt neviđen u Hrvatskoj' Slika nije dostupna Odluka Ministarstva kulture Područje Brijuni rivijere proglašeno kulturnim dobrom; Miletić: To je apsurd!

Iako je bivša Vlada pokrenula cijelu proceduru i za izradu projekta potrošila milijune, ova sadašnja još uvijek nije pokrenula izmjene i dopune prostornog plana Brijuna što je zapravo preduvjet za razvoj ovog projekta.

Iako su ga bivši ministri Darko Lorencin i Mihael Zmajlović nazivali povijesnim projektom, čini se kako sadašnja Vlada u to nije uvjerena.

"To je još jedna ne baš sretna hrvatska priča koja je prije nekoliko godina zapela. Tu postoji određeni sukob Ministarstva kulture i Ministarstva zaštite okoliša", kaže Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja. 

U vrijeme velikih planova angažiran je i konzorcij od šest tvrtki. Prvi dio ugovorenog posla obavili su u svibnju 2014. i isporučili poželjan koncept korištenja otoka, kao i cijeli poslovni model. Prihvaćen projekt je utihnuo, tvrde konzultanti, nakon promjene Vlasti.

"Osim te 'ajmo reći traljavosti administracije, imate problem ponašanja u prijenosu vlasti i poštivanja nekih prethodnih ugovora. Postoji vjerojatno problem nekih odgovornosti za resor", kaže Miroslav Dragičević, konzultant projekta NP Brijuni.

Projekt je trenutačno na čekanju, a o njemu se niti ne razgovara. Dobrovićevo Ministarstvo, koje za njega također treba dati zeleno svjetlo, na naše upite nije odgovorilo.

"Kako je u to vrijeme premijer Milanović osobno donio odluku da se ide u nekakav natječaj za izbor savjetnika, da se traži svjetsko rješenje za taj projekt, bojim se da i u ovoj situaciji bez premijera Plenkovića neće to moći proći", kaže Dragičević

Postupke Vlade osuđuju i građani Istre za koje je ovo još jedna razočaravajuća politička priča. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene