Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor

Zastupničke replike na Baukovo izlaganje – Vladi nije stalo do suživota i tolerancije u Vukovaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvodno izlaganje ministra uprave Arsena Bauka o zakonskim prijedlozima vezanim za uporabu jezika i pisma nacionalnih manjina izazvalo je niz replika oporbenih zastupnika u Hrvatskom saboru.

Uvodno izlaganje ministra uprave Arsena Bauka o zakonskim prijedlozima vezanim za uporabu jezika i pisma nacionalnih manjina izazvalo je niz replika oporbenih zastupnika u Hrvatskom saboru koji su ustvrdili da je ih je Vlada uputila prekasno, da selektivno tumači odluku Ustavnog suda o uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru i ne vodi računa o poštivanju prava većinskog naroda.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 2 Parlamentarni izbori VIDEO Pogledajte virtualnu sabornicu, u novom sazivu gledat ćemo više od 60 novih lica Milorad Pupovac O rezultatima izbora Pupovac: "Duhove koji su pušteni prije izbora treba vratiti u bocu"

Sve to, poručili su, ne pridonosi toleranciji i suživotu u Vukovaru gdje su rane od srpske agresije i danas itekako svježe.

Sabor o kreditima za restrukturiranje HŽ-a

Vesna Škare Ožbolt (DC) podsjetila je da je Ustavni sud u kolovozu prošle godine obvezao Vladu da u roku od godine dana donese zakonske tekstove, što je učinila sada pet dana prije roka.

Upitala je zašto to Vlada nije učinila ranije i zakone uputila u redovitu proceduru te ocijenila da su predložena rješenja o raspuštanju vijeća koja ne donesu odluku o uvođenju dvojezičnosti drakonska.

Josip Đakić (HDZ) ocijenio je da "nasilni pokušaj Vlade o uvođenju ćirilice u Vukovaru neće pridonijeti suživotu". Odbijanje Vlade da prihvati saborske zaključke iz 2013. jasno govori da ona "nije za postizanje suživota i tolerancije", ustvrdio je Đakić podsjetivši da su u Vukovaru rane od srpske agresije još uvijek svježe. Ministra Bauka je upitao zašto Vlada članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina tumači selektivno.

Josip Salapić (HDSSB) podsjetio da se zbog aktualnih događaja u Vukovaru tražila rasprava još 2013., te da sve što ministar danas govori ispada bespredmetno. Da ste tada prihvatili ono što smo predložili, ne bi bilo potrebe za postupanjem Ustavnog suda niti za izmjene zakona, rekao je Salapić.

Također je rekao da Odluka Ustavnog suda govori i da se moraju poštivati želja većinskog naroda. Ako ćemo odluku Ustavnog suda čitati u cijelosti, onda jasno stoji da treba poštivati i volju i pravo većinskog naroda.

Bauk je odgovorio kako članak 8. Ustavnog zakona ne može biti osnova da se Vukovar izuzme od postavljanja dvojezičnih natpisa.

Djeca poručila Saboru: 'Mislite na naše interese kad odlučujete o nama'

Davorin Mlakar (HDZ) rekao je da je ministar iz odluke Ustavnog suda citirao dijelove koji mu se sviđaju. No, Ustavni sud vas nije pozvao da izmijenite Zakon o lokalnoj samoupravi, odnosno da, ako vijeća ne donesu odluku o dvojezičnosti - vlada može raspustiti ta vijeća.

Josip Burić (HDZ) ustvrdio je da ga ministar Bauk i premijer Milanović podsjećaju na nespretne majstore Pata i Mata iz crtanog filma "A je to".

"Bolje biti Pat i Mat nego zazivati drugi Domovinski rat", odgovorio je Bauk.

Dujomir Marasović (HDZ) rekao je ministru Bauku da "trabunja o Drugom svjetskom ratu" i upitao ga što je napravio i što radi za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji. Zašto ne privedete pravdi one koji šire nacionalnu mržnju, one koji su u Hrvatsku pozvali siledžiju, srpskog ministra (Aleksandra Vulina) koji je uvrijedio hrvatsku svetinju biskupa Stepinca, upitao je Marasović.

"Ako je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac pogriješio što je pozvao Vulina na komemoraciju u Jadovno, onda je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pogriješila što je na inauguraciju pozvala njegovog šefa, premijera Aleksandra Vučića", odgovorio mu je Bauk.

Marasović mu je također rekao da će premijer Milanović zbog izborne kampanje do jeseni vikati "za dom spremni", na što je Bauk ustvrdio – "da Marasovića nema, ne bi ga trebalo izmisliti".

Podsjećajući kako se ministar poziva na zakone koje treba poštovati Boro Grubišić (HDSSB) upitao ga je zašto se onda ne provodi sporazum ministara vanjskih poslova Hrvatske i Srbije Granić- Milutinović po kojem se Srbija obvezala vratiti sve što je opljačkala za vrijeme agresije na Hrvatsku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene