Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer u Saboru

Pernar nasmijao Plenkovića: "Replika odmah na 'dobar dan'? Dobro je to..."

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija ru (Foto: Dnevnik.hr) ru (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Nakon jednomjesečnog odmora počinje 7. sjednica Hrvatskog sabora na kojoj saborske zastupnike čeka više od 100 točaka dnevnog reda.

Nova sjednica uobičajeno je počela aktualnim prijepodnevom, na kojemu su pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i članovima Vlade postavila 39 zastupnika.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Hrvatski sabor Ususret izborima Koalicijski partneri dogovorili raspuštanje Sabora: Doznajemo datum

Sabor će raspraviti, među ostalim, premijerovo izvješće o sastancima Europskog vijeća u prošloj godini.

Tijek sjednice pratite u nastavku:

15:39 Plenković mu je poručio kako Živi zid svojim nastupom "pomalo djeluju" kao Pirates of the Adriatic.

15:35 Nakon premijerova polusatnog izvješća replicirao mu je Pernar i poručio kako Hrvatska nije u stanju braniti svoje granice. Potom je nastavio o Uljaniku.

"Niste napravili ništa da se napravi nadzor nad tim poduzećem. Rezultat je socijalna katastrofa", kazao je Pernar.

15:00 Nakon stanke premijer je podnio izvješće o sastancima Europskog vijeća.

Prije nego što je počeo s izlaganjem, Ivan Pernar zatražio je repliku, što je nasmijalo premijera koji mu je pokazao podignuti palac te poručio: "Odmah replika na 'dobar dan'? To je dobro", kroz smijeh je rekao premijer.

13:59 Završilo je aktualno prijepodne. Sjednica se nastavlja u 15 sati.

13:40 Matić je kazao kako Plenković Medveda neće smijeniti jer, kao prvo, na to ne smije ni pomisliti, a drugo - "boljega iz šatorske ekipe sigurno nema".

"Znate to, i sami ste hodočastili u šator", rekao je Matić, dodajući da su drugi kandidati za ministra bili zapeli jer nisu mogli donijeti potvrdu o nekažnjavanju.

"Mogu vam samo jedno reći: Prodajem stan, hitno i povoljno", rekao je Matić.

13.37 Plenković je kazao kako Vlada ne utječe na programsku politiku HRT-a.

"Čini mi se da ste ovim pitanje malo otišli u ofsajd. Nama je u interesu da HRT bude javni servis", kazao je Plenković.

13:30 Predrag Matić (SDP) kazao je kako je Plenković došao kao osvježenje nakon "Karamarkova hadezearijata".

"Osvježenje je kratko trajalo. Zanima me što mislite da se u cijeloj Europi održava Noć kazališta, osim u Hrvatskoj jer se održava isti dan kad i obljetnica Vukovara. Za to vrijeme trešte cajke iz diskoteke. Što kažete na pokušaje smjene Maje Sever, Milorada Šikanića...?"

13:09 "Osuđujem svako nasilje, a pogotovo nasilje nad ženama. Već sam rekao da izjava ministrice nije bila najsretnija i ona se ispričala", kazao je premijer i podsjetio kako je HDZ isključio župana Tomaševića iz stranke.

Govoreći o Istanbulskoj konvenciji, kazao je kako su neki u prvi plan stavili rodnu idelologiju.

Sabina Glasovac zaključila je kako je premijer očito jako tolerantan prema svojim suradnicima i članovima HDZ-a.

13:07 Sabina Glasovac (SDP) prije pitanja premijeru čitala je medijske naslove članaka o zlostavljanim ženama.

"Žene žive u mraku i u strahu. Osjećaju se bespomoćne i trebaju poticaj i svijetlo da progovore o nasilju u obitelji. Čak i kada neka žena smogne hrabrosti da progovori, na televiziji vidi prpošnu ministricu koja kaže 'tako vam je to u braku'. Je li vam neugodno zbog izjave vaše ministrice?" pitala je Glasovac.

12:55 Plenković je kazao kako se Vlada u toj situaciji ponaša odgovorno.

"Ozračje nije uvijek bilo ovako smireno. Bitno je da to razumijete, pogotovo vi koji prizivate mornaricu u Savudrijsku valu", kazao je premijer.

12:54 Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) kazao je kako je potpuno jasno da su slovenski dužnoscni pokušali varati i utjecati na arbitražnu presudu u graničnom sporu sa Slovenijom.

"Gospodin Juncker i EU su jasno stali na stranu Slovenije. Hoćete li popustiti pod pritiskom Slovenije i dozvoliti im da uzmu što nikada nije bilo njihovo", rekao je Sinčić

12:44 Mario Habek (SDP) pitao je premijera hoće li održati svoje predizborno obećanje i smanjiti PDV.

"Da", odgovorio je kratko premijer, na što je Habek odgovorio kako se nada da će ovog puta ispuniti to obećanje.

12:39 Branimir Glavaš (HDSSB) ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić pitao je što se napravilo za rješavanje graničnih pitanja sa Srbijom.

"Stajalište RH prema svim graničnim pitanjima je isto. Ono što je utvrdila arbitražna komisija '91. postale su granice novih država", kazala je.

12:28 Plenković je rekao kako stajališta usuglašava s Predsjednicom.

Hajduković je na to kazao kako je posjet Predsjednice u Turskoj bio "potpuno promašen"

12:28 Domagoj Hajduković (SDP) pitao je premijera jesu li vanjski prioriteti premijera i Predsjednice usklađeni?

12:22 "Ministar Medved nije uputio nikakav dopis koji sugerira uređivačku politiku javne televizije", rekao je premijer. 

Glavašević je kazao kako premijer tvrdi da je otvoren za medije "što nije točno jer novinarima govori da vode hibridni rat"

12:19 Bojan Glavašević (SDP) rekao je kako je premijer prethodno izjavio da su slobode medija u Hrvatskoj sjajne te ga mora ispraviti.

"Stvarnost nije takva. Jučer je završila dvodnevna misija vodećih europskih organizacija za slobodu medija u Hrvatskoj. U svojemu izvješću rekli su da sloboda medija u RH propada", kazao je Glavašević.

Premijera je pitao je li razgovarao s ministrom branitelja Medvedom o tome je li prihvatljivo da ministri uređuju program na javnoj televiziji.

12:13 Miro Bulj (Most) premijera je pitao koje je mjere poduzeo po pitanju državne revizije u Brodogradilištu Split.

"Vlada je upoznata sa svim akrtivnostima koje se tiču splitskog brodogradilišta. Što se tiče nalaza reviije, oni su korisni za ukupnu ocjenu poštivanja stanja obveza preuzetih iz prethodnih godina", rekao je premijer.

12:01 Andrej Plenković kazao je kako je taj proces okončan prije dva dana.

"Donili smo 7 ponuda. U natječaju nije definiran rok odabira najboljeg ponuđača, a nakon analize ponuda odabrat će se najbolji savjetnik. Mađarska strana spremna je riješiti ovo pitanje brzo i pravično", kazao je kazao je premijer.

11:59 Božo Petrov (Most) svoje je pitanje uputio premijeru.

"Vlada je lani uputila poziv renomiranim financijskim kućama da savjetuju kao savjetnici Vlade u postupku otkupa dionica INA-a od MOL-a. Je li Vlada primila ponude i koliko ih je zaprimila? U kojem roku će Vlada angažirati te savjetnike i kad će oni dati svoje preporuke? Koliko će koštati ti savjetnici? Kojim će modelom Vlada otkupiti dionice INE?" pitao je Petrov.

11:36 Ministar Kujundžić kazao je kako smo svi upoznati da je svuda u svijetu izazov osigurati lijekove svima.

"Ma kako nam bilo teško, mi se uspijevamo nositi glede solidarnosti i kvalitete hrvatske medicine. Vlada pokazuje izrazitu senzitivnost i brzo djelovanje. Ovaj fond je samo jedan način osiguravanja lijekova kojeg nismo mi izmislili", kazao je ministar.

11:33 Goran Beus Richembergh (GLAS) ministra zdravstva Milana Kujundžića pitao je za komentar na osnivanje fonda za skupe lijekove u kojeg novce uplaćuju građani.

"U fond je uplaćeno tek 27.000 kuna, a roditelji bolesne djece su ogorčeni. Vlada još nije ništa uplatial. Jeste li svjesni da ste ovim modelom počeli uvoditi nedopustivi model milosrdnog zdravstva", kazao je Beus Richembergh.

11:27 "Vlada je dala jamstvo za moguće kreditiranje Uljanika u iznosu od 96 milijuna eura. Dali smo sva pojašnjenja i u tijeku je dijalog s EK. Važno je pronaći strateškog partnera za Uljanik i u kombinaciji s jamstvima to može biti i plan A i plan B. Očekujem da nam EK u najskorijem roku dostavi mišljenje", rekao je premijer.

11:25 Peđa Grbin (SDP) od premijera je zatražio infromacije o situaciji u Uljaniku.

"Sindikati su najavili štrajk i situacija je vrlo ozbiljna. U kojem je statusu zahtjev Vlade EK, to jest u kojem roku možemo očekivati davanje suglasnosti na jamstva. Što Vlada namjerava poduzeti po ovom pitanju i koji je plan B?", pitao je Grbin.

11:21 Krešo Beljak (HSS) ministra državne imovine Gorana Marića pitao je u kojoj je fazi afera Schmidhen ondosno gradnja zabavnog parka Fantasyland.

Marić je odgovorio kako je o toj temi nezahvalno govoriti jer su trenutno u tijeku mnogi sudski procesi.

11:13 "Mjere koje poduzimamo za demografsku obnovu su između ostalog rodiljne naknade i sufinanciranje demografskih paketa. Njihov je cilj demografska revitalizacija", kazao je premijer i dodao kako će sljedeći put i Hajdaš Dončića uključiti u "cirkular" da se može pripremiti za pitanja.

"Vidim evo i da se Arsen (Bauk, op.a.) smije, on zna kako se to radi kad si na vlasti", kazao je Plenković.

11:11 Siniša Hajdaš Dončić (SDP) ironično se ispričao premijeru što mu nije unaprijed poslao pitanje kako bi se mogao pripremiti aludirajući na pripremu HDZ-ovac za aktualac koja je procurila u medijima.

Premijera je zatražio za komentar sve većeg broja ljudi koji iseljavaju iz Hrvatske.

"Vaš je mandat obilježen makro, mezo i mikro uhljebima - makro Agrokor, mezo Plitvička jezera i mikro - čuli smo danas od Kuščevića; tko će o njima odlučivati - lokalne jedinice ili stranačka središnjica?, upitao je Hajdaš Dončić.

10:42 "Svi oni koju su radili na tom kurikulumu, a nisu se uz nikog svrstavali, zaslužuju da im za to odate priznanje. Dobili smo podršku da se sljedeće školske godine u dijelu škola krene s eksperimentalnim provođenjem reforme", kazala je Divjak i dodala je da je program kurikuluma povijesti poslan na uvid u HAZU.

Hasanbegović je na to kazao kako mu ministrica nije odgovorila na pitanje

"Vi ste poslali kurikul na recenziju ustanovi čije je znanstveno vijeće već objavilo recenziju svih kurikulnih dokumenata, a čiji sažetak u dvije ključne riječi glasi neprovedivo i nepopravljivo. Nastavničkim rječnikom: Sjedi, jedan", rekao je Hasanbegović.

10:39 Zlatko Hasanbegović (nezavisni) ministricu Divjak pitao je o kurikulumu za predmet povijesti u školama.

"Povjesničari su ocijenili kurikulum neprihvatljivim. Vi ste u međuvremenu izabrali ekipu na tragu Jokića i Budaka. Kada ćete raspisati poziv ili natečaj za novu radnu skupinu za povijest", pitao je Hasanbegović.

10:30 Bernardić je na to kazao kako se sadržaj na Facebooku ne smije cenzurirati i podsjetio na uhićenja zbog komentara o premijeru na društvenim mrežama.

"Vi pokušavate nametnuti cenzuru. Hrvatska je postala zemlja fejk vijesti. Mi vam to nećemo dopustiti", kazao je Bernardić.

10:27 "Ne znam je li vaše pitanje plod team buildinga ili analize stanja u društvu. Što se tiče satire, humora i ironije, ja sam apsolutno za to. Veliki sam pobornik humorističnog pristupa politici", kazao je premijer i dodao kako je redovito čitao Feral Tribune.

Kazao je i kako je film Ministarstvo ljubavi ipak prikazan na televiziji.

"U Hrvatskoj nema cenzure", kazao je premijer i dodao kako to ne znači da treba dopustiti govor mržnje.

10:25 Šef SDP-a Davor Bernardić pitanje je uputio premijeru Andreju Plenkovića

"Gospodine Plenkoviću, di su pare? Di je film Ministarstvo ljubavi? Zašto Facebook stranicu koju prati 300.000 ljudi više ne možemo gledati. Vlada ne smije gušiti satiru i zabranjivati Facebook stranice", kazao je Bernardić

10:17 Pero Ćosić (HDZ) Martinu Dalić pitao je koji su daljnji planovi vezani uz tvrtke od strateškog značaja i zašto je s popisa tih tvrtki skinut Đuro Đaković.

"Način upravljanja vlasništvom nije povezan s bilo kakvim popisom ili klasifikacijom u nekoj uredbi. Iz svih primjera rada Vlade, vidiljivo je da se rukovodimo gospodarskom dobrobiti.  Nalazi li se Đuro Đaković na popisu ili ne, nije bitno. Đuro Đaković je trenuto u jednoj ne baš komotnoj gospodarskoj situaciji. Nova uprava mora učiniti sve napore u pronalasku strateškog partnera i proširenju kruga kupaca i partnera te smanjiti troškove", kazala je Dalić.

10:12 Boris Milošević (SDSS) ministricu gospodarstva Martinu Dalić pitao je o novostima vezanim uz Zakon o poticanju ulaganja.

"Smisao zakona je jačanje broja mjera koje će Hrvatsku učiniti što atraktivnijim investicijskim prostorom te aktiviranje državne imovine", kazala je Dalić.

10:05 Kažimir Varda (BM 365) ministrici obrazovanja Blaženki Divjak poručio je kako se trebao provesti jedinstven natječaj javne nabave za računala u školama.

"Uvođenje obavezne informatike u škole je imperativ jer živimo u 21. stoljeću. Hrvatska nije ulagala u opremu u školama zadnjih 10 godina. Dobar dio škola nema uvjete za uvođenje informatike. U rebelansu proračuna za nabavu računalne opreme osigurano je 10,5 milijuna kuna. Škole su dobile upute da provedu javnu nabavu tako da sebi osiguraju minimalne uvjete. Škole su dobile od 9 do 60.000 kuna koje su za tu namjenu mogle potrošiti", kazala je ministrica.

9:58 Grozdana Perić (HDZ) ministra financija Zdravka Marića zamolila je da pojasni kakvo je recentno stanje javnih financija.

Marić je kazao kako Hrvatska troši onoliko koliko zarađuje.

"Dvije godine zaredom bilježimo bolje rezultate od očekivanih, ostvarili smo i suficit proračuna", kazao je Marić.

9:52 Tomislav Žagar (nezavisni) prije pitanja ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću ustvrdio je kako je hrvatska poljoprivreda u lošem stanju.

"Trendovi u poljoprivredi su loši, mi uvozimo pekarske proizvode", kazao je Žagar.

Ministar Tolušić kazao je kako će se mnogi problemi riješiti novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu

"Ovim zakonom i mjerama koje poduzimamo ćemo imati, nadam se, puno više farmi, mehanizaciju i efikasniju i konkurentniju poljoprivredu", rekao je Tolušić.

9:50 Furio Radin (nezavisni) pitanje je uputio ministrici obrazovanja Blaženki Divjak vezano uz ostvarivanje prava na rad u školama kad je riječ o priznavanju različitih diploma.

"Revidiramo pravila i donijet ćemo jasniji pravilnik, a potreban nam je kvalifikacijski okvir koji će omogućiti jasnija pravila", kazala je ministrica.

9:44 Sjednica je započela aktualnim prijepodnevnom.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene