Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sestrino pojašnjenje

Kerum opet nije govorio u Saboru: 'Jučer je vozio auto, bio je umoran!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Kerum došao je u Sabor no nije se odmah uhvatio posla.

Prije početka sjednice u Saboru Željko Kerum je sa sestrom Nevenkom Bečić i kolegicom iz novoformiranog zastupničkog kluba Jadrankom Kosor popio kavu. 'Došao sam u Sabor jer sad imamo Klub zastupnika i imat ćemo veće mogućnosti za funkcioniranje, priču, razgovore i raspravu', izjavio je uoči saborske sjednice Kerum koji je u petak, zajedno sa sestrom Nevenkom Bečić istupio iz zajedničkog kluba HDZ-a te sJadrankom Kosor osnovao zastupnički klub.

Dosad, kazao je novinarima, nije imao mogućnost komentirati točke dnevnog reda, ali će ga se odsad u Saboru viđati 'uglavnom stalno'. Poručio je kako je za vrijeme dok nije bio u Saboru, radio na terenu.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

>> Nevenka Bečić: Predana sam radu kao pčelica i to znaju svi!

Podsjećajući na svoju kandidaturu za gradonačelnika Splita na predstojećim lokalnim izborima, kao i na kandidaturu svoje sestre Nevenke Bečić za županicu Splitsko-dalmatinske županije, Kerum je rekao kako su oni 'napravili velike stvari za Split' te da prema anketama vode.

Upitan o svojoj nedavnoj izjavi da će u prvom krugu pobijediti, Kerum je rekao kako je to rekao 'u šaljivom tonu' jer, dodao je, u prvom je krugu teško pobijediti s obzirom na to koliko je kandidata. 'Po anketama, praktički je situacija ista kao i 2009. godine. Ista meta isto odstojanje: Kerum-SDP-HDZ. Takva vam je situacija u Splitu', poručio je Kerum.

Sat i pol nakon što je došao u Hrvatski sabor i rekao novinarima da će od sada 'tu biti uglavnom stalno', predsjednik Hrvatske građanske stranke (HGS) i splitski gradonačelnik Željko Kerum napustio je sabornicu, objasnivši medijima kako ima drugih obveza.

'Nakon izbora ću dolaziti, a ako procijenim da neću stizati na sjednice onda imam rezervnu varijantu, drugog zastupnika da me zamjeni', kazao je Kerum pojasnivši kako bi ga u tom slučaju zamjenjivao profesor Petroslav Sapunar.

Zamjena će se, najavio je, morati naći i za njegovu sestru Nevenku Bečić ako pobijedi na izborima za županicu Splitsko-dalmatinske županije, jer u tom slučaju neće moći više biti saborska zastupnica.

'Jučer je vozio auto, bio je umoran...'

U jutrošnjoj saborskoj raspravi Kerum niije sudjelovao jer je, kazao je, poslušao savjet kolegica iz kluba, da izmjene zakona o šumskom reprodukcijskom materijalu, nisu njegovo područje.

Bečić je, komentirajući neočekivano ukazanje svog brata u Saboru i činjenicu da nije sudjelovao u raspravi, kratko prokomentirala: 'Pa čujte, on je jučer vozio auto, došao je iz Splita, bio je umoran i ja sam mu rekla da nema potrebe, da može on i drugi put, iako se pripremio.'

Kerum u Sabor nije dolazio više od godinu i pol dana, a svoj je jutrošnji dolazak objasnio zastupničkim klubom koji je osnovao sa sestrom Nevenkom Bečić i iz HDZ-a izbačenom Jadrankom Kosor.

Za govornicom Nevenka Bečić

Nevenka Bečić koja je govorila o izmjena Zakona o šumskom reprodukcijskom materijalu rekla je kako ne sumnja da će on biti izglasan, ali se nada da će Vlada prilikom provođenja tog zakona voditi računa o tome kakav će materijal kupovati prilikom pošumljavanja.

'U Hrvatskoj imamo učestale požare u ljetnim mjesecima. Pri tom stradavaju golema prirodna, naročito šumska bogatstva. Tu dolazi do pošumljavanja, na dva načina, prirodnim ili umjetnim putem. Budući da moramo pribjegavati i umjetnoj sadnji postoji bojazan da kod takvih radnji dođemo u kontakt s genetski lošim šumskim reproduktivnim materijalom koji bi imao mnoge posljedice za eko sustav. Ministarstvo će morati posvetiti pažnju da se takvo što ne dogodi', rekla je Bečić te zaključila kao vjeruje da će Vlada uložiti napore da se provode mjere za očuvanje postojećeg šumskog dobra u Hrvatskoj.

Šumski reprodukcijski materijal

U Saboru se raspravlja o konačnom tekstu izmjena Zakona o šumskom reprodukcijskom materijalu. Sabor raspravlja o zakonu koji predviđa završnu tehničku prilagodbu nacionalnog zakonodavstva europskim propisima u području šumskog reprodukcijskog materijala. Zakon se u tom smislu usklađuje s europskim direktivama o stavljanju na tržište šumskog reprodukcijskog materijala, prvenstveno u odnosu na uvoz, odnosno činjenicu da po pristupanju u EU.

>>Treba li Hrvatska bolje zaštititi svoje prirodne resurse?

Hrvatska postaje dijelom jedinstvenog tržišta, pa više nema uvoza iz država članica Unije, već se uvodi novi termin 'premještanje'. Od dana pristupanja u EU Hrvatska više neće moći samostalno odlučivati o priznavanju jednakovaljanosti šumskog reprodukcijskog materijala iz trećih država. Tu će jednakovaljanost ubuduće određivati Vijeće EU, a iznimno Europska komisija, koja može i zabraniti stavljanje na tržište ako se utvrdi da bi korištenje određenog šumskog reprodukcijskog materijala moglo štetno utjecati na šumske sastojine, šumskesjemenske objekte, okoliš, genetske izvore, biološku raznolikost ili ljudsko zdravlje. (G.K. / I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene