450187
450187
450187
450187
450187

Zastupnici manjina o kontaktima s HDZ-om: 'Vjerujemo da ćemo se dogovoriti'

  • , 14.09.2016., 14:01
  • Autor:
  • komentara

Izabrani zastupnici nacionalnih manjina održali su u srijedu prvi sastanak vezan uz formiranje zajedničkog saborskog kluba, nakon kojega su izvijestili kako je dogovoreno da će svih osmero manjinskih zastupnika nastupati zajednički i pripremiti platformu mogućeg sporazuma s budućom vladom.

 
 
 
 
Vladimir Bilek (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Vladimir Bilek (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

"Danas je održan prvi sastanak izabranih zastupnika nacionalnih manjina. Dogovorili smo se da ćemo zajednički nastupati i pripremamo platformu mogućeg sporazuma. Odradili smo određeni nacrt, sutra nastavljamo s našim radom, a onda ćemo vidjeti za nastavak suradnje", kazao je novinarima zastupnik češke manjine Vladimir Bilek.

Upitan koje će uvjete za suradnju postaviti manjinski zastupnici, odgovorio je da je riječ o pravima nacionalnih manjina i programskoj platformi.

"Moramo se uskladiti s budućom vladom i to mora postati dio programa hrvatske Vlade", rekao je Bilek. Uvjeren je da će zajednički program zastupnici nacionalnih manjina usuglasiti ovih dana.

Zastupnici nisu razgovarali o mogućoj suradnji s novom vladom, no Bilek je napomenuo kako se zna tko je relativni izborni pobjednik s kojim će manjine razgovarati na temelju zajedničke platforme.

Potvrdio je i da je bilo kontakata s predstavnicima HDZ-a.

"Određeni kontakti su bili s njihove strane prema nama, kao i drugih stranaka. Vjerujemo da ćemo se dogovoriti, ali mi prvo moramo postaviti svoju platformu", rekao je.

Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi kazao je, pak, kako ima određene zamjerke prema HDZ-u, ali i poručio kako će se prilagoditi stavu drugih manjinskih zastupnika.

Zastupnici nisu htjeli govoriti o detaljima buduće programske platforme, pa ni o tome hoće li se među uvjetima naći i puna primjena prava manjina na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika u sredinama u kojima ostvaruju to pravo.

"Pustimo da odradimo platformu, nakon toga ćete vidjeti dokumente i prijedlog sporazuma i onda ćemo moći vidjeti nešto više", poručili su. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se