Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Ta ideja neće ništa riješiti''

Zakon kojim će se kažnjavati će prihvatiti, no - koliko su u njemu rupa ostavili?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Saboru će se uskoro zastupnici novčano kažnjavati ako ne dođu u radnom danu u zgradu na Trgu svetog Marka.

To što će raditi u zgradi - šetati hodnicima, sjediti u kafiću ili uredu, raditi na odboru ili na sjednici, manje je bitno. Ako se evidentiraju očuvat će plaću, ako ne, mogu ostati bez 150 kuna na dan.

Mostov zakon oporba naziva jeftinim populizmom koji neće popraviti lošu sliku o Saboru ni utjecati na kvalitetu rasprava.

Pročitajte i ovo Mislav Bago zove zastupnike BAGO ZVAO SABORSKE (NE)RADNIKE Sjede u Saboru, a malo ih se čuje: ''Kad progovorim, ljudi misle - evo kriminalca''. I onda šutite? ''Pa u principu da'' Kasica prasica POSKUPLJENJA NA SVE STRANE Kako se s krizom nose saborski zastupnici? Netko je dobio drva od punice, netko će kupiti škrinju za meso

Poluprazna sabornica - slika koja opravdano ljuti građane. Takva je bila i u srijedu kada su zastupnici raspravljali o tome kako će sami sebe novčano kazniti kako bi se fotelje popunile. Most predlaže - Zastupnik koji ne uđe u zgradu Sabora u radnom danu ostaje bez 150 kuna dnevnice.

Kako je objasnio zastupnik Mosta Robert Podolnjak, u dane kad je glasovanje neće biti jačeg kažnjavanja. ''Svejedno je glasuje li se ili se samo raspravlja'', kaže.

"Sama kazna po sebi neće dovest do većeg ugleda Sabora i boljeg rejtinga u javnosti. Ono što je važno je da rasprave budu kvalitetne", kaže saborski zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković.

Zastupnik ispričnicom može opravdati nedolazak.

''Više ni liječnici djeci u školi ne pišu ispričnice. Mi ćemo morati pronaći neki drugi model'', smatra HNS-ov zastupnik Milorad Batinić.

I dalje nema jamstva za popunjavanje mjesta u sabornici

Zastupnik se evidentira samo na ulasku u zgradu što i dalje ne jamči popunjavanje mjesta u sabornici.

"Ma ideja ta neće ništa riješiti, zastupnici mogu izbjegavati to da dođu, štancaju karticu i okrenu se na petu i odu", smatra Nenad Stazić (SDP).

"Ne očekujemo da će doći u sabor štancati karticu okrenuti se i otići. To bi bilo ponižavajuće za svakog zastupnika", uvjeren je Podolnjak.

Sjedenje u sabornici nije jamstvo rada zastupnika.

"Ima kolega zastupnik koji presjede čitavo vrijeme, pet, šest, deset sati, a ne rade ništa. Čitaju novine. I što sad?'', kaže Batinić.

Postoje i druge obaveze od onih stranačkih, preko odbora ali i komunikacije s građanima.

"Provjeravat će nas sutra birači, nemoguće je svakoga provjeriti jer bi svatko trebao imati nekoga tko kontrolira i piše evidenciju gdje je tko", kaže Bošnjaković.

"Mene neće ni birači ni kolege u klubu ocjenjivati po tome koliko sam štancao tu nesretnu karticu ni koliko sam dana bio u dvorani nego po tome kako sam radio", poručuje Stazić.

Mostov zakon raspravljen je uz prazne Mostove klupe. Zakon kojim sami sebe kažnjavaju zastupnici će prihvatiti no pitanje je kako će ga provoditi i koliko su si u njemu rupa sami ostavili.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene