Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deklaracija o položaju Hrvata u BiH

UŽIVO Gordan Maras u Saboru: Željko Komšić legitiman je koliko i Andrej Plenković

Aktualno Galerija +0 Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama ključno je da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njenu budućnost, ističe se u Deklaraciji.

>>> Posljednja informacija

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 2 Parlamentarni izbori VIDEO Pogledajte virtualnu sabornicu, u novom sazivu gledat ćemo više od 60 novih lica Gordan Jandroković AFERA HEP Oporba želi izvanredno zasjedanje Sabora, Jandroković ih odbio

11.30 Ukupno 36 zastupnika javilo se za riječ o Prijedlogu deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu Bosne i Hercegovine.

Kako piše N1, formalne rasprave o deklaraciji danas neće biti jer je otkazana sjednica saborskog Odbora za vanjsku politiku koja će se održati sutra. 

11.13 Reći ću nešto što se nikome neće svidjeti - Željko Komšić je isto legitiman kao i Andrej Plenković. U Saboru vam to ne smeta, a na sav glas se bunite kada ste to radi na prostoru druge države, poručio je Gordan Maras (SDP).

11.09 Nitko nije ponudio nikakvo konkretno rješenje, ustanovili smo da je stanje s Hrvatima u BiH katastrofalno, ali svi se boje izgovoriti koje je jedino rješenje - treći entitet, ponovio je zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović.

11.00 Vi ste u svom izlaganju govorili činjenice, naveli alate koje Hrvatska ima prema BiH i drugim državama gdje žive Hrvati, sve je to na papiru lijepu, u stvarnosti nema ništa od toga. Određene mjere Vlade ste naveli, sve su dobre. Studenti iz BiH prije godinu dana dali su 20 inicijativa ovdje, ali ni jedne od njih nema u toj deklaraciji, rekao je Mostov Miro Bulj u replici na izlaganje ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić.

10.30 Činjenica da nažalost moramo donositi ovu Deklaraciju je potvrda neusoješne politike koju smo vodili prema Hrvatima u BiH. Kažete da ste i vi i Željko Komšić prolazni, ali od 1995. vi ste i dalje tu, rekao je Ljubiću SDP-ov Gordan Maras.

10.20 Možete li mi reći koji je interes hrvatskog naroda da koalira s Mirodaom Dodikom, koji smatra da je Ratko Mladić ratni heroj, negira pokolj Bošnjaka, pitao je Mostov Branimir Bunjac.

Uspjeh BiH je moguć izborom legitimnih predstavnika, i mi s njima svima moramo razgovarati, odgovorio mu je Ljubić.

10.10 Po tim istim pravilima je ranije Dragan Čović biran na tu funkciju. Što onda niste donosili Deklaraciju i što se onda niste bunili? Sad vas smeta što je izabran Željko Komšić. Hrvat da, ali ne član HDZ-a. To me podsjeća na situaciju iz 1997. godine kada Franjo Tuđman nije htio priznati četiri legalno izabrana gradonačelnika Zagreba. To je demokracija ala HDZ, rekao je SDP-ovac Nenad Stazić.

10.07 U deklaraciji ne vidim rješenje, niti mislim da će ga danas nakon rasporave koja će vjerojatno trajati cijeli dan. Treći entitet - to je jedini spas za hrvatski narod, rekao je zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović.

10.00 Očekujem kroz današnju raspravu da rasvjetlimo pitanja BiH. Jedinstvo koje smo imali u Domovinskom ratu koje smo pokazali glede puta Hrvatske u EU i uključenje u NATO savez traži od nas da ovoj temi ne pristupamo nastranački već nacionalno.

Kome je upućena ova deklaracija? U prvom redu Hrvatima u BiH da im se da obećanje da 8 milijuna Hrvata u Hrvatskoj i izvan nje stoji iz njih, političkim elitama međunarodne zajednice, zainteresiranoj i nezaintersiranoj javnosti. Upućena je i elitama u BiH, dijelovima elita druga dva naroda koji rade na dekonstituiranju hrvatskog naroda, rekao je u uvodnom obraćanju zastupnicima Božo Ljubić, predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske.

9.34 Uoči početka sjednice Hrvatskog sabora predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozdravio je Borjanu Krišto, predsjedateljicu Zastupničkog doma Parlametnarne skupštine BiH i studente iz Mostara koji će pratiti sjednicu. 

U nastavku sjednice Hrvatskoga sabora od 9.30 sati zastupnici će raspravljati o Prijedlogu deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu Bosne i Hercegovine.

Za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama ključno je da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njenu budućnost, ističe se u Deklaraciji koja poziva na izmjene Ustava BiH i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj zemlji.

Deklaracija ima šest točaka, cijeli dokument 20 stranica, u njemu se upozorava na marginaliziranost Hrvata u BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene