Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puno 'odmetnika'

Zastupnicima novac iz proračuna, donosimo koliko to iznosi po strankama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski odbor za Ustav podijelio je novac zastupnicima koji im po zakonu pripada iz proračuna za prva tri mjeseca.

Muški zastupnik 'vrijedi' 88.939,20 kuna dok zastupnica proračun u tri mjeseca košta 97.833,12 kuna.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja i Sabina Tandara Knezović - 1 Izborna matematika Grmoja otkrio hoće li podržati Milanovića: "Za što se čeka Most?" Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Na novac iz proračuna imaju pravo sve stranke i zastupnici koji su ušli u Sabor. No prvoga puta imamo slučaj zastupnika koji su na izborima povjerenje građana dobili s jednom strankom, a sada su u Saboru ili nezavisni ili su osnovali svoju stranku.

'To je prijevara i krađa', kazao je Milorad Pupovac. SDSS je na izborima dobio tri zastupnika. No nakon izbora Mirko Rašković napustio je SDSS, a sada je u Saboru nezavisni zastupnik. Kako je prisegnuo kao takav i stranku napustio prije konstituiranja Sabora ima pravo na novac iz proračuna.

Sve je po zakonu, ali Pupovca ljuti jer sve smatra prijevarom.

Pokušao ga je na odboru za Ustav utjesiti Robert Podolnjak iz MOST-a. Tvrdi nikome ova podjela novca nije tako velik problem kao MOST-u.

MOST je naime na izborima dobio 19 zastupnika. U međuvremenu napustili su ih Drago Prgomet i još dvije zastupnice sa svojom strankom. Osnovana je stranka Hrid Drage Prgometa koja je, na konstituiranju Sabora, imala tri zastupnika, točnije dvije zastupnice i jednog zastupnika. Hrid i Drago Prgomet tako imaju pravo na 284.604,43 kune za tri mjeseca.

U međuvremenu Gordana Rusak im je okrenula leđa, izašla iz novoosnovane stranke i ušla u klub HSLS-ovih kao nezavisna, ali novac ostaje Prgometu.

MOST je ostao i bez novca Stipe Petrine jer je i on pri konstituiranju imao osnovanu stranku i pravo na svoj novac.

HDZ je stranka koja dobiva najviše novca za tri mjeseca, ukupno 4.500.323,42 kn za njihovih 44 zastupnika i 6 zastupnica

SDP za 26 zastupnika i 16 zastupnica ima pravo na 3.966.688,23 kune.

MOST će, za svojih 12 zastupnika i 3 zastupnice, za tri mjeseca dobiti 1.360.769,73 kn.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene