Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo

Mladima svakoga vikenda prijeti velika tragedija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražili smo što bi se dogodilo da dođe do požara u nekom od noćnih klubova.

Iste smo objekte, koji ne zadovoljavaju ni minimalne uvjete zaštite od požara zatim prošli s MUP-ovom inspekcijom i tek tada ostali još više šokirani. Jer, ta opasna okupljališta ne namjeravaju zatvoriti, čak ni kazniti vlasnike. Neke od njih samo će usmeno opomenuti. Gdje je zakazao sustav i prijeti li nam tragedija zbog apsurdne procedure inspektora, potpune nebrige institucija i bahatosti vlasnika, provjerila je ekipa Provjerenog.

Pročitajte i ovo Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?" Provjereno: Mateo Holjevac - 8 Donosi Provjereno Mateo je ostvario snove: "On tu ne želi stati, pripremamo se za Olimpijske igre"

Prisjetimo se, 5. prosinca prošle godine u ruskom gradu Permu dogodila se prava tragedija. Od posljedica katastrofalnog požara u noćnom klubu, tada su 153 osobe izgubile život. Kroz samo jedan uzak izlaz više od 300 mladića i djevojka iz Perma pokušali su proći u sekundi. Dim i vatra sustigli su ih odmah. Krenuli smo istražiti koliko su hrvatski noćni klubovi nalik kobnome ruskome? Za pomoć smo se obratili inspekciji policije, kao i dvojici profesionalnih vatrogasnih stručnjaka.

Svima zajedničko - jedan ulaz-izlaz

Ususret turističkoj sezoni odlučili smo se za provjeru 8 popularnih klubova u Zagrebu, Zadru i Splitu. Odabrali smo upravo one s jednim ulazom i izlazom. Konačni rezultati naših istraživanja uistinu su zastrašujući. Prije nego što smo uspjeli zaviriti u prvi klub, odmah smo naletjeli na prvi zid. Budući da protupožarni inspektori nisu s našom kamerom htjeli u nadzor izvan njihovog radnog vremena, odlučili smo sami posjetiti klubove u trenucima kada su krcati. Nezavisni stručnjaci uputili su nas na što da obratimo posebnu pozornost. U jedan mali zagrebački podrumski klub mladi najčešće svraćaju nakon što se sve drugo zatvori. Vrata koja se otvaraju prema unutra i strme stepenice kao jedini ulaz i izlaz predstavljaju iznimnu opasnost.

'S obzirom da je prostor mali, dim nema nekakvi otvor kroz koji bi mogao izlazit, znači vrlo vjerojatno bi se taj prostor ispunio dimom u vrlo kratkom vremenu', rekao nam je Mario Rogina. Sićušan je to prostor, a sve je okruženo drvetom i spužvom. Za Branka Šimaru, predavača u Visokoj školi za sigurnost, nema dvojbe. 'Zatvoriti istog trena', kaže on i dodaje da inspekcije zapravo i ima tu mogućnost te da joj je to osnovni posao. 'Mi ovdje nemamo neke mogućnosti da mu zabranimo rad jer to nije u našoj nadležnosti', tvrdi s druge strane Zoran Hulenić, načelnik inspekcije zaštite od požara pri MUP-a. Je li inspekcija koju vodi ima moć zabraniti rad ili ne, uskoro ni načelnik nije bio siguran.

Vlasnici ne pristaju na snimanje

S inspekcijom smo pokušali barem dogovoriti nadzor istog tog kluba danju. Snimanje njihova nadzora inspektori su nam uvjetovali, samo uz odobrenje vlasnika, a naravno, ulazak s kamerom vlasnik nam nije odobrio. Inspekcija bez nas u klubu nije bila, a on i večeras radi. Isti scenarij doživjeli smo i u druga dva poznata zagrebačka podrumska kluba. Inspekcija u njima nije bila, no mi jesmo. Šimara ponovno nije bio zadovoljan jedinim ulazom u klub. Simulacija požara koji je u New Yorku usmrtio 100 ljudi prije 7 godina, najbolje pokazuje kako u manje od minute, vatra i dim mogu progutati prostoriju. Taj požar također je započeo vatromet. Iako je klub imao više izlaza nego većina hrvatskih klubova, čak četiri, dok je masa shvatila da vatra nije dio nastupa bilo je prekasno.

'Bili su izloženi ne samo tom dimu nego i temperaturi iz područja stropa koja je dodatno isijavala i zagrijavala praktički sve ostale zapaljive predmete u tom prostoru znači vidite sad praktički za minutu i 20, gdje se spustio na 30-ak centimetara od poda, a to znači da bez nekakve zaštite opreme sigurno nisu uvjeti u kojima bi mogao neko preživjeti', objasnio je Rogina.

Tri prekršaja

Zagrebački inspektori, kao i jedan vlasnik, ipak su nam dopustili snimanje nadzora. Morali smo se prethodno najaviti, tako da smo izgubili element iznenađenja. Vlasnik se stigao pripremiti, no usprkos tome njegov klub nije zadovoljavao uvjete. Inspekcija je odmah pronašla tri prekršaja, jedan ulaz-izlaz, nepotrebne stvari na istom te drveni pod. Usprkos prekršajima, inspektori vlasnika nisu kaznili. Mi smo isti ovaj klub posjetili i noću, a za našeg stručnjaka Šimaru ni on nije prošao test.

Nadzor unutar kluba snimili smo i u Zadru. Naravno, opet smo se morali prije najaviti. No, svaki nadzor, bez obzira na televizijske kamere, inspekcija najavi nekoliko dana unaprijed. Tako da vlasnik može pripremiti sve papire na vrijeme. 'Čisto radi brzine i praktičnost obavljanja inspekcijskog nadzora, to je ono zbog čega mi nekad znamo najaviti', pojasnio je Ante Milković, voditelj inspektorata PU zadarske. Naš stručnjak ne dijeli isto mišljenje i smatra da na taj način inspekcije malo toga mogu pronaći, u inače opasnim klubovima. Iako bi ga trebao imati, vlasnik kluba kojeg smo posjetili, obećao je inspektorima da će do kraja ovog mjeseca sagraditi taj sporan drugi izlaz. Oni mu vjeruju na riječ. Drugi zadarski klub inspekcija nije pregledala, no mi smo ga snimili. Našeg stručnjaka nije zadovoljio. Ovdje se okupi i nekoliko stotina ljudi, a samo jedan izlaz.

Isto i u Zadru i Splitu

Zadarski klubovi ne zadovoljavaju uvjete, ali su barem legalni, za razliku od splitskih. Duboko ispod jedne stare zgrade pronašli smo klub gdje se redovito vikendom na koncertima okuplja stotine mladih Splićana. Malo iznad zemlje, drugi poznati ilegalni splitski klub također je bio krcat. Oba ova kluba htjeli smo posjetiti s inspekcijom, no inspekcija čak niti ne zna da se radi o klubovima! 'Ja Vam iskreno kažem ja sam stanovnik grada Splita, ja nema pojma vjerojatno su to neki kafići', rekao nam je Željko Smajić, voditelj inspekcije zaštite od požara PU splitsko-dalmatinske. 'To znači da ne pozna svoj teren, a kakav je to inspektor koji ne pozna svoj teren, pa ima kvartovskog policajca koji sve zna o svome kvartu, pa u istoj su kući ne, svima njima treba biti cilj sigurnost građana', smatra Šimara.

Ne samo da ne znaju, Splitski inspektori smatraju da ni ne moraju znati. Oni jednostavno ne vrše inspekciju u ilegalnim objektima, jer drže, da su u nečijoj drugoj odgovornosti. 'Da inspekcija smo ali ne možemo mi ako nešto neko ilegalno koristi biti iza vrata i skočiti, aha, sad ga koristiš', kaže Smajić. 'Sve se može samo kad se hoće, ali ovo je sramota za jednu turističku zemlju, da ovako ima uređene disko klubove, da inspekcija na to uopće ne reagira, da i sami znaju da je ilegalan', zaključio je Šimara. Oba splitska kluba, uvjeren je naš stručnjak, ne zadovoljavaju uvjete za rad. U slučaju požara gosti ih ne mogu sigurno napustiti.

U cijeloj 2009. godini inspekcije policije na razini hrvatske pregledala je 36 disko klubova i 168 ugostiteljskih objekata. Niti jedan od njih nije zatvoren zbog nepoštivanja propisa o zaštiti od požara. U jednom vikendu mi smo pronašli njih osam. Prema mišljenju stručnjaka, u svakome od njih postoji velika opasnost da se ponovi New York ili Perm. Zakoni, propisi i pravilnici postoje, no svih osam klubova koje smo snimili neometano će raditi i ovaj vikend.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene