Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoki dužnosnik EK:

"Zastoji u reformama nisu iznenađujući, Hrvatska je mijenjala Vlade, a tu je i kriza u Agrokoru"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki dužnosnik Europske komisije (EK) Günther Oettinger sugerirao je u četvrtak u Zagrebu kako zastoj u reformama u Hrvatskoj nije iznenađujući, s obzirom na krizu u Agrokoru i na to da je u posljednjih nekoliko godina promijenila nekoliko vlada.

EK je u izvješću objavljenom u srijedu navela da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi prošlogodišnjih preporuka te da strukturne reforme nisu napredovale.

Pročitajte i ovo Važne odluke u Europskoj uniji Dugo se spominje Tjedan koji bi mogao odrediti budućnost Europe: Rusija i SAD razbacale su geopolitičke karte Ilustracija direktiva o pomorskoj strategiji Hrvatska dobila opomenu Europske komisije, prijeti se i tužbom

Europski povjerenik za proračun i ljudske resurse Günther Oettinger smatra da Hrvatska kao najmlađa članica EU-a "ne može biti vodeća na tablici".

"Nije bilo kontinuiteta za reforme"

"Osim toga, Hrvatska je zadnjih par godina promijenila jako puno vlada i nije bilo kontinuiteta potrebnog za provođenje reformi", rekao je Oettinger na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da je 2017. izbila kriza u Agrokoru koja se mogla "itekako negativno odraziti na BDP. "Ta se situacija sada pomalo rješava i u tom smislu vlada ima slobodna leđa", dodao je.

Podsjetio je na nedavni sastanak premijera Andreja Plenkovića s Komisijom u Bruxellesu kada je povjerenicima najavio da će 2018. biti godina reformi u Hrvatskoj.

"Kada pogledamo u budućnost, u 2018. i 2019. možemo reći da je svrha izvještaja Komisije podržati i savjetovati hrvatsku vladu. S hrvatske strane postoji spremnost da se prihvate te preporuke", rekao je Oettinger.

Komisija uputila pet preporuka

Komisija je u svibnju prošle godine uputila pet preporuka za Hrvatsku, koje se odnose na javne financije i oporezivanje, mirovine, tržište rada i socijalnu zaštitu, određivanje plaća, javnu upravu i državna poduzeća te uslužni sektor i pravosudni sustav.

U izvješću objavljenom u srijedu izvršno tijelo EU-a zaključuje da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi preporuka i da strukturne reforme nisu napredovale.

Stručnjaci EK-a ističu da Hrvatska sada ima rast iznad svoga potencijala, da se taj rast već pomalo ispuhuje, došlo je do usporavanja rasta i to dva kvartala prije nego što je Komisija očekivala te da se bez strukturnih reformi ne može povećati potencijal rasta.

Povod Oettingerova posjeta Hrvatskoj su konzultacije s članicama EU-a o njihovim prioritetima vezano uz Višegodišnji financijski okvir nakon 2020. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene