Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Zašto sudovi sve češće ruše studije utjecaja na okoliš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za svaku investiciju koja utječe na okolinu, mora se napraviti studija utjecaja na okoliš, to je jedan od prvih koraka prema realizaciji.

No sve češće se događa da hrvatski sudovi, po tužbama ekoloških udruga, ruše te studije i stvari vraćaju na početak. Ovakve procedure nisu dobre ni za javni interes niti za investitore.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Udruga Zelena Istra u posljednje dvije godine na sudu je srušila tri Studije utjecaja na okoliš za dva projekta.

„Radi se o golfu u Motovunu i dva kamenoloma u općini Marčana. Studije su srušene naravno zato što su bile loše, danas je javna tajna, opće je poznato da su studije vrlo loše i nekvalitetne“, kaže Dušica Radojčić iz udruge Zelena Istra.

U rujnu prošle godine Upravni Sud u Splitu srušio je Studiju utjecaja na okoliš za projekt golf kompleksa na Srđu. U posljednjih nekoliko godina desetak je takvih slučajeva.

„Ministarstvu zaštite okoliša bi trebalo biti veliko zvono za uzbunu, alarm činjenica što procjene utjecaja na okoliš koje dajemo na Sud u pravilu i pobjeđujemo“, kaže Radojčić

Studije za investitore izrađuju ovlaštene tvrtke, ocjenjuje ih povjerenstvo imenovano od strane Ministarstva zaštite okoliša.

Zašto ih sudovi ukidaju?

„Ono uredno kontrolira sve studije procjene na utjecaj na okoliš. Zašto ih onda sudovi ukidaju? Teško je sada odgovoriti, možda na nekom konkretnom primjeru, ali generalno ne bi rekao da su manjkave, postoje ovlaštenici koji izrađuju Studije, povjerenstvo je to koje nadzire i na kraju daje konačan sud ili ocjenu o tome“, kaže Dario Matanović, pomoćnik ministra zaštite okoliša.

I upravo u tom povjerenstvu problem vide i udruge, ali i Institut za more u Dubrovniku. Kao primjer navode projekt Turističkog kompleksa u Malostonskom zaljevu.

Struka je rekla ne, jer time se ugrožava uzgoj kamenica u zaštićenom rezervatu, no studija je ipak prošla.

„Povjerenstvo je izabrano na način da studija što brže prođe. Kod rasprava vezano za studije vrlo često se ne usvajaju primjedbe, različiti su izgovori, a onda na kraju imamo loš rezultat“, kaže Valter Kožul, Institut za more Dubrovnik.

A takvi procesi ugrožavaju i javni interes jer postoji mogućnost da prođe projekt koji je štetan, a s druge strane u gubitku su i investitori, koji zbog procesa na sudu gube i vrijeme i novac.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene