Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od siromaha do delicije

Zašto kila čvaraka košta 100 kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je snježno nevrijeme zamelo eko etno selo Karanac u Baranji, njegovi stanovnici od tradicionalnog Čvarak festa nisu odustali.

Domaćini na seoskim gospodarstvima kažu, ljudi su iz cijele Hrvatske došli samo zbog čvaraka. Do prije nekoliko godina čvarci su se smatrali hranom za siromašne, a danas ih krasi epitet prave delicije. Doznali smo zašto su za njih ljudi spremni izdvojiti više od 100 kuna po kilogramu.

Pročitajte i ovo Slavonski Potražnja veća od ponude Hrana koja se nekad smatrala sirotinjskom danas je luksuzna delicija Slika nije dostupna Kakav prizor... MALI SU, ALI NADALEKO POZNATI Recept koji ih čini posebnima

Snijeg ih je zameo, ali od topljenja čvaraka u Karancu ne odustaju. I najmlađi znaju kako se dobije savršen baranjski čips. 'Treba se dobro miješati, treba imati dobro meso s leđa i pred kraj se stavi mlijeka', rekao je Luka Piljić iz Karanaca.

Uz dobro društvo, i sat vremena neprestanog miješanja brže prođe. Nekada hrana za siromahe, danas je tražena delicija. 'Kilogram čvaraka se kreće od 100 do 120 kuna, a za to su krive kvalitetne svinje koje imaju sve više mesa, a sve manje masti', rekao je Marko Piljić, vlasnik seoskog gospodarstva.

>> Udarni vikend za čvarke, kobasice i šunke

Svinje su sve mršavije, ali potražnja za čvarcima je sve veća. 'Mi se gore uvijek tučemo za čvarke i ostale proizvode iz Slavonije, tako ako ih vi imate na pretek mislim da bi ih trebali brendirati', rekla je Višnja Jelić Sorić, Zagreb.

Na tome u Karancu rade već godinama. Imaju i čvarak zabave. 'Da Europa zna kakve mi čvarke imamo oni bi došli kod nas, a ne mi kod njih', rekla je Gordana Bjedov iz Osijeka. Mnogi su Europljani naše čvarke već probali.

'Kad ponudim gostu čvarke koje donesem iz Karanaca svi su oduševljeni, pitaju gdje se to radi, kako se to radi', rekao je Žarko Peša, ugostitelj s Visa. Kako se rade, uvjerio se i jedan francuski zet.

'To je zbilja nešto posebno. U Francuskoj ih nikada nisam imao priliku kušati', rekao je Yves Sorić. Čvarak sve više ljudi želi kušati. Za pravu delikatesu nije im problem ni izdvojiti koju kunu više.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene