Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve češće smrti na skijaškim stazama

VIDEO: Zašto je skijanje postalo smrtonosna rekreacija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijesti sa skijališta u posljednje vrijeme sve češće pune rubrike crne kronike. U posljednja dva tjedna život je izgubilo dvoje djece, a na skijaškoj stazi teško je stradao 16 godišnjak iz Županje koji se još uvijek bori za život.

Do sada ove sezone europska skijališta posjetilo je 250.000 Hrvata. Većina skijaša danas ne završava školu skijanja, statistike kažu da se voze prosječnom brzinom između 40 i 60, neki čak i 80 km/h, a samo 10 posto njih nosi kacigu

Pročitajte i ovo Skijalište Cervinia u Italiji Talijansko skijalište VIDEO Drama u žičari: Jak vjetar gotovo otkinuo gondole pune putnika Mjesto pronalaska skijaša na planini Tete Blanche - 4 Tragičan kraj potrage Dramatični posljednji trenuci stradalih skijaša: Lopaticama pokušali iskopati špilju kako bi se sakrili

Europska skijališta zakonom su propisala upotrebu kaciga za djecu do 14 godina, no pri padovima koji nastaju dok skijaši jure i 80 km/h, ni kaciga neće biti od veće pomoći, saznala je novinarka Provjerenog. Nastupila je nova era skijanja; skijanje po umjetnom snijegu je znatno brže tako da su i ozljede znatno teže.

Iz razloga što su dobro zaštićena pancericom, stopala ne stradavaju, no zato danak plaćaju koljena, a zbog velikih rotacijskih sila dolazi do ozljeda ligamenata. Borderima, koji prema statistikama u nesrećama sudjeluju dvostruko češće, stradavaju gornji ekstremiteti. Najčešći su lomovi šake, palčane kosti, no ima dosta ozljeda kralježnice. 

Istraživanja talijanskog istituta 'Instituto Superiore della Sanita' pokazuju kako je postotak nesreća na skijalištima u zadnjih 8 godina porastao sa 16 na 24 posto. Glavni akteri većine nesreća su bili istočnoeuropski skijaši, odnosno skijaši iz Rusije i bivših zemalja Sovjetskog saveza te skandinavskih zemalja. I Hrvati spadaju u skupinu nacija koje divljaju po stazama, a poznati su po ljubavi prema čašici.

Uz alkohol, većem broju nesreća kumuje i nedolično ponašanje na stazama te sve veći broj skijaša na istim kapacitetima skijalištima. Tako se u Italiji svake godine na skijalištima ozlijedi 35.000 ljudi, a u Austriji 50.000. Trećina nesreća dogodi se vikendom između 11 i 13 sati, a u Italiji njih 40 završi smrtnim ishodom. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene