Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jurčić na izbore samostalno

Zašto je 'pukla ljubav' između Jurčića i SDP-a?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljubo Jurčić u četiri je godine prošao put od nesuđenog premijera SDP-a, mogućeg predsjedničkog kandidata te stranke pa sve do jučer kada je postao bivši SDP-ovac.

Postao je politička zvijezda u Račanovoj vladi, a posljednjih godinu dana bilo je jasno kako on i SDP nisu jedno za drugo. Sada Ljubo Jurčić najavljuje okupljanje istomišljenika i pohod na izbore.

Pročitajte i ovo Ulf Kristersson i Recep Tayyip Erdogan sastanak u Vilniusu Glavni tajnik NATO-a sazvao sastanak Erdogana i Kristerssona: "Važno je da sljedeći tjedan imamo pozitivan ishod" Roberta Metsola 10 godina u EU-u VIDEO Predsjednica Europskog parlamenta u Zagrebu, posebno je istaknula jedan hrvatski simbol

'Ljubo Jurčić će biti naš kandidat za premijera', kazao je Zoran Milanović 3. lipnja 2007. godine.

I na plakatima su bili zajedno - Jurčić kao budući premijer, a Milanović kao njegov šef. No, svega nekoliko dana nakon izbora ljubavi više nije bilo. 'Tu smo odluku donijeli Zoran i ja jučer u razgovoru kako koncipirati buduću Vladu', kazao je Jurčić 30. studenog 2007. godine.

Dvojac se počeo udaljavati. Jurčić je izgubio unutarstranačku bitku za predsjedničkog kandidata. Već tada je bilo jasno da za njega u SDP-u nema mjesta.

'Nitko nikome nije okrenuo leđa, to je bio projekt za prošle izbore. U novom projektu ja ne sudjelujem', kaže Jurčić.

U SDP-u nisu svi bili sretni zbog Jurčićeva angažmana u ekonomskom vijeću Ive Sanadera. Zamjereno mu je i kasnije kada ga je premijerka Kosor postavila u Nadzorni odbor Podravke. 'Od SDP-a ne, ali od pojedinaca da. Onih koji politiku gledaju kao isključivo sukobljavanje s političkim neistomišljenjima', kazao je dojučerašnji SDP-ovac. 

Jurčić će na izbore samostalno. Za sada kao pokret s nezavisnom listom stručnjaka. 'Pokret se bazira na tome da neće prvenstvo biti ideološki, već konkretni ciljevi. Bit će  centar-lijevo-desno, ali ne od ljudi koji su isključivi', dodao je.

Iako imena ne spominje u njegovoj bi se ekipi mogli naći bivši 'pravaš' Pero Kovačević kao i bivši SDP-ovac Ivica Pančić. 'Glavni pristup je da nismo bazirani na ideologiji. Posao koji moraju napraviti stranke posao je koji je riješen ideologije i traži konkretna rješenja', pojasnio je.

Svojoj od jučer bivšoj stranci u Saboru Jurčić ne kani stvarati probleme iako mandat ostaje njemu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene