Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raskinut predugovor

Zašto je opet pao 93 milijuna eura vrijedan projekt?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Projekt Terminala Gruž kojem se vrijednost procjenjuje na 93 milijuna eura opet je pao.

Novo upravno vijeće lučke uprave Dubrovnik opet je odlučilo raskinuti predugovor s koncesionarom - francusko-turskim konzorcijem.

Ova odluka dolazi od novoimenovanog Vijeća nakon što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture prije nepunih mjesec dana djelomično usvojilo žalbu koncesionara.

Raskinut je predugovor za Terminal Gruž, neće se graditi po sadašnjem modelu jer ga upravno vijeće smatra štetnim za grad.

„Radi se isključivo o tome da je predloženi model krivo postavljen, da je u dobroj mjeri isključio i interese grada i Dubrovnika i da mi stvari želimo na neki način vratiti na početak“, kaže Marko Potrebica, član Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik.

Nepravilnosti od početka

Terminal za kruzere u Gružu investitor procjenjuje na 93 milijuna eura, no od početka ga prati niz nepravilnosti.

„Sporni su određeni elementi vezani uz cijenu, uvjete korištenja, sam projekt pa je društvo arhitekata izrazilo nezadovoljstvo s odabranim dizajnom i projektnim rješenjem“, kaže Maja Markovčić Kostelac, državna tajnica za more.

Ovo nije prvi raskid predugovora ugovora s francusko-turskim konzorcijem, to se već dogodilo u srpnju prole godine, ali tada se investitor žalio, a minitarstvo pomorstva djelomično je prihvatilo žalbu. Sada je opet novoimenovano vijeće napravilo istu stvar. Investitor se više ne može žaliti ministarstvu pa bi cijela priča mogla na arbitražni spor.

Stvari se vraćaju na početak

„Postoji i u samom ugovoru međunardona arbitraža, ali je puno manja šteta od arbitraže nego da se odgodi to ruglo i tako štetna investicija u gradu Dubrovniku“, kaže Potrebica.

Investitor danas nije bio dostupan za komentar. Stvari se vraćaju na početak, a ako ne bude dogovora do listopada, ide novi natječaj za Terminal u Gružu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene