Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponosni na porijeklo, ali...

Evo zašto dijaspora ni ne pomišlja na ulaganje u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teški su milijune dolara, Hrvati su, ali novac slabo ulažu u Hrvatsku.

Riječ je o iseljenicima. Tek su se rijetki, poput obitelji Lukšić iz Čilea, odlučili na veća ulaganja u domovinu, a financijski potencijal im je golem. Oporbeni HDZ, u predstavljenim gospodarskim smjernicama, obećava im pomoć ako novac počnu usmjeravati prema Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

Boris Miketić, hrvatski je iseljenik i vlasnik turističke agencije u New Yorku s godišnjim prometom od 25 milijuna dolara. U domovinu za sada šalje samo američke turiste. 'Momentalno ne planiram ništa ulagati u Hrvatsku, ali držim svoje opcije otvorene', kaže Miketić.

I mladi hrvatski građevinac iz Beča razmišlja slično. Strojeve još neće slati u Hrvatsku. 'Da budem iskren, pošto sam ponosan što sam Hrvat, volio bih to, ali s ovakvim stanjem ne dolazi uopće u obzir da pomišljam na te stvari', kaže građevinar Mario Madžarević.

 

Prema podacima Svjetske banke u inozemstvu radi oko 800 tisuća Hrvata, uključujući i one s dvostrukim državljanstvom. Cijela dijaspora u domovinu na godinu pošalje oko milijardu i 400 milijuna dolara. Uglavnom je to novac koji uplaćuju obiteljima, no iznos je veći od najvećih stranih investicija u Hrvatskoj.

I oni su otišli: Hrvatsku u 3 godine napustio grad veličine Vinkovaca!

Jakša Cvitanić, profesor na kalifornijskom sveučilištu smatra da i dijasporu odvraća loša investicijska klima u Hrvatskoj. 'Da znaju da ta investicija, iako može biti rizična, da će se tretirati fer. Da će se tretirati u jednom sistemu koji će biti nekorumpiran i da će ih se zaštititi zakonski', kaže profesor Cvitanić.

Državni čelnici posjećivali su iseljenike. No ipak nikada nije bilo značajnije inicijative koja bi ga potaknula na ulaganje u turizam u Hrvatskoj, kaže vlasnik turističke agencije Miketić.

Zbog trome države, golem gospodarski potencijal tako ostaje neiskorišten.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene