Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj 'selotejp':

Zaštićeni svjedok 'Drava' svjedočio više od pet sati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. danas je iza zatvorenih vrata na zagrebačkom Županijskom sudu više od pet sati svjedočio zaštićen svjedok 'Drava'.

Riječ je o jednom od krunskih svjedoka tužiteljstva u slučaju 'selotejp' koji će i sutra nastaviti svjedočiti i odgovarati na pitanja obrane i optužbe. Budući je svjedok ugrožen njegov je identitet potpuno zaštićen, a u spisu se vodi pod pseudonimom 'Drava'. Iskaz je davao iz posebne prostorije suda koji se videovezom, uz tonski iskrivljen glas, prenosio u sudnicu u kojoj nazočni nisu mogli vidjeti njegov lik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Branimiru Glavašu Zaštičeni svjedok svjedočio šest sati Slika nije dostupna Hrvatski vojnik: Radi prikrivanja zločina zakapali smo masakrirane

Odlukom suda svjedočenje je proglašeno tajnim, pa novinari nisu mogli biti u sudnici, no dozvolu za praćenje rasprave dobilo je desetak promatrača iz OESS-a, nevladinih udruga GOLJP i Documenta te zagrebačke i osječke HVIDR-e. Predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović nazočne je upozorio da sve što čuju moraju čuvati kao tajnu ili u suprotnom čine kazneno djelo.

Svjedok 'Drava' je u istrazi u rujnu 2006. na zagrebačkom Županijskom sudu izjavio da se na poziv optuženih Gordane Getoš Magdić i Dina Kontića pridružio u studenome 1991. 'diverzantsko-izviđačkoj specijalnoj jedinici' te da je bio nazočan batinanju i likvidaciji jednog civila kojega je po njegovim riječima u prosincu 1991. na obali Drave ubio pokojni Stjepan Bekavac, a likvidaciji je navodno bio nazočan i optuženi Tihomir Valentić.

Svjedok je tvrdio i da je čuo kako je optuženi Kontić Bekavcu rekao da su promašili jednog čovjeka koji je isplivao iz Drave pa su ga policajci spasili i odveli u bolnicu. Prema optužnici riječ je o Radoslavu Ratkoviću, koji je jedini preživio smaknuće na Dravi na kojoj je ubijeno 10-ero srpskih civila. Svjedok 'Drava' je istražnom sucu prije dvije i pol godine izjavio i da je čuo za Branimirovu osječku bojnu koja je s njegovom postrojbom trebala osloboditi Tenski Antunovac, ali je po naredbi Glavaša akcija prekinuta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene