Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoka svađa u Saboru

Reiner izbacio Stazića iz sabornice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Saboru je bilo burno.

12:15 - U Saboru nije prihvaćeno izvješće pučke bravobraniteljice. Protiv je glasovalo 63 zastupnika, a za 49, dok je četvero bilo suzdržanih. Zatupnici Furio Radin i Milora Pupovac ostali su šokirani ovim i iskazali su svoje nezadovoljstvo. Radin je izašao iz sabornice, dok je Pupovac kazao kako ovo zahtjeva stanku.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

'Nečuveno je da u Saboru padne izvješće pučke pravobraniteljice, tražim stanku', rekao je Furio Radin, nakon što je elektronički sustav pokazao da je izvješće podržalo 43 zastupnika, a odbacilo njih 63, dok je četvero zastupnika ostalo suzdržano.

Stanku je potom zatražio i Pupovac, podsjetivši Reinera da je potpredsjednik Ivan Tepeš (HSP AS) nedavno odobrio stanku usred rasprave na zahtjev stranačkog kolege Pere Ćorića.

'Nakon ovakvog ishoda glasovanja, Sabor mora napraviti stanku', rekao je Pupovac, no Reiner je ustrajao u stavu da se stanka ne može odrediti svaki put kada je netko od zastupnika nezadovoljan raspravom ili ishodom glasovanja.

'Kad bismo tako postupali, napravili bismo od ovog parlamenta ono što sigurno ne želimo', kazao je Reiner.

Nezadovoljni Radin novinarima je kazao kako je do sada u Saboru palo samo jedno izvješće.

'Bilo je to sredinom 90-tih godina, iz jednostavnog razloga što pravobranitelj nije imao nikakav rad iza sebe. Dapače, imao je samo iza sebe izvješće o jednom napadu, jednoj političkoj stranci, od 40 stranica. Zato, svi su se složili da nije radio ništa pa da ga treba zamijeniti, ali ne zbog kritičkog mišljenja. Ovo je katastrofa', ocijenio je Radin.

10:21 - Kako je u jednom trenutku nastao potpuni žamor u sabornici, Reiner je kolege upozorio: Hoćete li me saslušati ili vam je petak pa vam se više ne radi?

10:12 - Nenad Stazić se javio za riječ i rekao da je zastupnica Vuković govorom o novcu iz fondova za poljoprivredu za govornicom u Saboru, odstupala od pravila ponašanja i zastupala privatne umjesto javnih interesa, jer su 'njezini roditelji poljoprivredni proizvođači'. Rekao je kako će organizirati 'skupljanje novca za njezine roditelje, ako želi, jer nisu dobili novac mimo kriterija'. Nakon toga je ušao u verbalni sukob s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

Sabor zbog blagdana Tijelova neće zasjedati sljedeći tjedan, ali će zato raditi cijeli tjedan iza toga, s tim da će ponedjeljak 30.lipnja obilježiti svečanom sjednicom, a u utorak se nastavlja redovno zasjedanje. 'Svjesno zlorabite poslovnik', rekao mu je Reiner te dodao: 'Zabranjujem Vam polemiziranje samnom, oduzet ću Vam riječ, a drugi put ću Vam trajno uzeti riječ i izbaciti Vas'. Kako Stazić nije prestao govoriti, Reiner mu je kazao: 'Napustite dvoranu!'

10:10 - Ružica Vuković osvrnula se na problem poljoprivrede i revizijski nalaz Europske Komisije koja je aktivirala nadzor jer su imali ozbiljne sumnje u poduzeća koja su dobila potpore budući da su one osnovane svega tri mjeseca unazad.

10:04 - Zaposlenici Hrvatskog mirovinskog osiguranja pisali su premijeru Tihomiru Oreškoviću. U pismu se žale na ponašanje v.d. ravnatelja, za kojeg kažu da nema kompetencije na tu funkciju. Pišu kako je to mjesto dodijeljeno prikrivenom kadru HSP-a.

'Nismo očekivali najboljeg stručnjaka, ali instalacija i izbor je na nivou članka iz news bara', pročitala je Marija Ilić, zastupnica HSU-a dio pisma zaposlenika HZMO premijeru kojeg je dobio i HSU. U pismi zaposlenici napominju kako Bulaja uopće nije kvalificiran za tu poziciju, a HZMO vodi kao 'američki san na balkanski način'.

9:58 - Josip Križanić iz HDZ-a osvrnuo se na mjere ruralnog razvoja. 'Uskraćivanje novca i fonda moglo bi za hrvatsku poljoprivredu imati nesagledive posljedice. Potpuno se raskrinkava bivši ministar i vidi da pravi poljoprivrednici ostaju zakinuti, a na to nas upozorava Europska komisija', rekao je križanić .

Poručuje kako je krajnje vrijeme da Sabor raspravi o 'ovom ugrožavanju nacionalnih interesa'.

9:54 - Peđa Grbin rekao je kako Hrvatskoj prijete štete zbog nerada u vladajućoj koaliciji. 'Svjedoci smo uplitanja u tuđi resor, bacanja magle. A to nanosi šetetu hrvatskoj ekonomiji', rekao je Grbin, podsjetivši kako Hrvatska nije provela direktivu Europske unije o uporabi duhanskim proizvodima.

Naglašava kako se od danas ne mogu na tržište stavljati novi proizvodi. Problem nastaje zbog činjenice da neimplementacija prava za sobom povlači određene sankcije. 'Vaš nerad i nered dovest će do toga da Hrvatska bude kažnjena', poručuje Grbin

Objašnjava da je ovo važno jer Hrvatska ima razvijenu proizvodnju duhana, a proizvođači su sada dovedeni u situaciju da za sada više ne mogu proizvoditi novi proizvod koji će se stavljati na hrvatsko tržište.

9:39 - Zastupnici su zatražili stanku zbog nekoliko tema. Prvi je stanku zatražio Nenad Stazić, u ime kluba SDP-a, kako bi govorio o 'neprimjeni europskog prava zbog nerada ove Vlade'.

Potom se javio Ivan Šuker iz HDZ-a zbog pitanja 'na kojoj raskrsnici su se preusmjeravali novci za ruralni razvoj iz Bruxellesa do Zagreba'. O istoj temi žele govoriti Ružica Vukovac iz Mosta i Branimir Hrg iz HSS-a.

Marija Ilić iz HSU-a zatražila je stanku kako bi govorila o pismu zaposlenika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranja poslano premijeru Oreškoviću.

8:23 - Hrvatski sabor u petak će nastaviti zasjedanje raspravom o usklađivanju Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu s paketom mjera europskih pravila o državnim potporama za usluge od općeg gospodarskog interesa te sa zakonima kojima se uređuju koncesije i javna nabava.

Predloženim zakonskim izmjenama omogućuje se precizniji postupak odabira brodara kao pružatelja usluge kroz mehanizam ugovora o javnoj usluzi sklopljenih temeljem javnih natječaja, otvorenih za sve brodare s područja Europskog gospodarskog prostora.

Hrvatska je s Europskom komisijom ugovorila prijelazno razdoblje za pomorsku kabotažu na rok od osam godina, maksimalno do 1. siječnja 2017.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene