Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li znali?

'Masno' zarađuje prodajući imena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči europskog dana zaštite osobnih podataka, 28. siječnja, gotovo je nezamisliva priča o privatnoj tvrtki imena Zavod za poslovna istraživanja, iz Zagreba, koja na svom portalu Poslovna Hrvatska, objavljuje osobne podatke tisuća građana. Oni, međutim, o tome nemaju pojma.

Novinar magazina Provjereno donosi priču o korištenju osobnih podataka građana bez njihovih dozvola i znanja. Cijela baza tvrtke nije protuzakonita, slične postoje i u ostalim zemljama, no način na koji je ova tvrtka došla do podataka, prema tvrdnji državne Agencije za zaštitu osobnih podataka, protuzakonita je.

Pročitajte i ovo Provjereno: dječak s invaliditetom - 5 Priča Provjerenog Ante je rođen bez ruku, ali tvrde im da je to – privremeno: "Teško je opisati taj šok, iznenađenje i bol" Provjereno - Ante - 4 donosi Provjereno Obitelj malenog Ante bori se s bešćutnim sustavom: "Dijete nema ruke, ali kažu da je to privremeno"

'Ovo me je stvarno iznenadilo i mislim da nije u redu da netko raspolaže s mojim osobnim stvarima. Jednostavno izenađen sam zbog svega, kako se je došlo do mojih podataka, tko na to ima pravo, je li mene netko pitao. Stvarno sam iznenađen', rekao je Miroslav Sinković iz Kutine, jedan od aktera ove priče.

'Ukoliko utvrdite da su vaša prava iz Zakona o zaštiti osobnih podataka na bilo koji način ugrožena ili zloupotrebljena možete se javiti Agenciji za zaštitu osobnih podataka sa zahtjevom za utvrđivanje povrede prava. Agencija će provesti nadzorne aktivnosti i utvrditi nepravilnosti u prikupljanju osobnih podataka', tvrdi Lana Velimirović Vukalović iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Čitavu priču pogledajte u priloženom videu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene