Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želja za uštedom

Prvo zarada : Građevinari ne misle na potres

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građevinari su upoznati s činjenicom da u mediteranskom prostoru postoji velika opasnost od jakih potresa, no želja za uštedom na materijalima često se stavlja ispred sigurnosti građevine.

Iznimka nisu ni hrvatski građevinari. Nema zgrade koja sa stopostotnom sigurnošću može izdržati snažan potres. Više betona, armature, čeličnih konstrukcija ipak povećavaju sigurnost. No to nije parola građevinara. Pokazalo se to u Italiji, a seizmolozi tvrde, bolje ne stoji ni Hrvatska!

Pročitajte i ovo Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo" Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće"

'Kod nas se potresi ne događaju'

'Građevinari minimaliziraju značaj i opasnost od potresa argumentirajući to argumentom koji nije argument, da se kod nas potresi ne događaju. Kod nas se događaju potresi, ali vrlo jaki potresi svom srećom ne opet tako često', rekao je Vlado Kuk, voditelj seizmološke službe RH. Razdoblja između snažnih podrhtavanja na našem području duga su i po nekoliko stotina godina. I na građevinskom fakultetu svjesni su da neki građevinari tu činjenicu iskorištavaju.

'Kad neko vrijeme nema takvih pojava onda se malo zaboravi na to i rade se malo maštovitiji oblici objekata', rekao je Josip Dvornik iz Zavoda za tehničku mehaniku. 'Daju funkcionalnost, daju izgled, a ne misle puno o konstrukciji kao samoj konstrukciji da bude otporna na potres', kaže Milutin Anđelić iz Zavoda za tehničku mehaniku.

Dozvole za građevine koje nisu adekvatno istražene

Propisi sigurnosti gradnje od potresa postoje. Po njima zgrade na ugroženom dubrovačkom području ne bi smjele popustiti ni na podrhtavanja od 10 stupnjeva po Mercallijevoj ljestvici. 'Postoje propisi koji osiguravaju da građevine budu sigurne u mjeri da se ne može dogoditi rušenje naglo uz normalna pretpostavljena potresna opterećenja. Da mogu nastati oštećenja, ali ne i rušenja zgrada', rekao Anđelić.

No rijetko tko ih se pridržava. Seizmolozi kažu još je manje onih koji prije gradnje naprave ispitivanje terena. 'Dobivaju se građevinske dozvole i za vrlo velike građevine koje nisu istraživane adekvatno i u tom pravilniku provedena. Niz je primjera: Dinamov stadion, veliki kino kompleksi', kaže Kuk. Građevinari čini se zaradu stavljaju ispred sigurnosti. Takva politika može imati katastrofalne posljedice, jer potresi se ne mogu predvidjeti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene