Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno pismo premijerki Kosor

'Zar hrvatski stručnjaci nisu kompetentni po pitanju sporazuma?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akademik Josip Pečarić danas je u otvorenom pismu premijerki Jadranki Kosor upozorio kako su elektronički i tiskani mediji ignorirali peticiju za raspisivanje referenduma o rješavanju graničnog prijepora sa Slovenijom, koju je potpisalo više od 630 akademika, sveučilišnih nastavnika, doktora znanosti, umjetnika, književnika, liječnika.

'Bez obzira na to radi li se o cenzuri ili autocenzuri, ovo je nešto na što Vi trebate reagirati. Osim ako smatrate da navedene institucije te svi potpisani građani nemaju pravo odlučivati o svojoj Domovini u ovako prevažnu pitanju', kaže u pismu Pečarić dodajući kako je referendum demokratska, dobra i uobičajena praksa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Slika nije dostupna Građanska inicijativa: 'More je kopno' Od nedjelje potpisivanje peticije o arbitraži

>> Intelektualci složni: Sporazum je za RH skandalozan

Uz otvoreno pismo, Pečarić, koji je skupljao potpise na peticiju za referendum, premijerki je poslao i tekst peticija za referendum koju je potpisalo 11 hrvatskih akademika, po jedan iz Europske i Ruske akademije, zatim 70-ak sveučilišnih nastavnika, 100-tinjak doktora znanosti, više uglednih književnika, umjetnika, liječnika, profesora, svećenika i t.d. 'Možemo li odbaciti mišljenje crkvene institucije 'Iustitia et pax' i gore navedenih? Zar hrvatski stručnjaci te međunarodno-pomorsko-pravna struka nisu kompetentni, ne bi li trebali biti pozvani prvi', pita u pismu Pečarić. Smatra kako još nije kasno da i hrvatska vlada prihvati činjenicu kako se u politici čak i inicijative, koje na prvi pogled nisu drage - mogu iskoristiti za dobrobit svoga naroda. Budući da je ideju o referendumu iskoristila slovenska vlada, Pečarić predlaže premijerki da isto učini i ona. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene