Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zapovjednik Specijalne policije RH idući svjedok u Haagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapovjednik hrvatske Specijalne policije Zdravko Janić, za čije je svjedočenje na suđenju "Gotovina, Čermak i Markač" haško tužiteljstvo tražilo izdavanje subpoene pojavio se danas na kraju raspravnog dana u haškoj sudnici i svjedočit će u srijedu.

Janić je uveden u sudnicu na kraju rasprave u utorak kada ga je predsjedavajući sudac Alphons Orie podsjetio da ne mora odgovarati na pitanja ako bi ga odgovor izložio opasnosti od kaznenog progona.

Pročitajte i ovo Ilustracija izvijestila policija Drama nakon sukoba u trajektnoj luci: 25-godišnjak nagovarao muškarca za lažno svjedočenje, pripremio i kuvertu Izraelski premijer Benjamin Netanyahu Emitirano uživo Cigare, šampanjac i tajne: Holivudski mogul svjedočio u slučaju izraelskog premijera - "Shalom, Bibi!"

Janić je iskaz haškim istražiteljima u Zagrebu dao 2004. godine u svojstvu svjedoka, a godinu dana poslije u statusu osumnjičenika.

Prema obrazloženju zahtjeva tužiteljstva za subpoenom, prvi specijalac MUP-a u vrijeme Oluje bio je zapovjednik protuterorističkih snaga Specijalne policije, a zadatak mu je bio koordinirati operacije pojedinih jedinica. Tijekom i poslije Oluje, zapovijedao je glavnim napadačkim akcijama i operacijama čišćenja terena.

Svjedok je, po tužiteljstvu, važan jer može dati informacije o ulozi specijalaca u kolovozu i rujnu 1995. godine, kao i o tome što je znao tadašnji zapovjednik Specijalne policije Mladen Markač, koji je jedan od trojice optuženih generala.

Također može pružiti informacije o tome na koji je način Markač reagirao na zločine koji se spominju u optužnici te o nepokretanju istraga i procesa protiv pripadnika Specijalne policije tijekom i nakon operacije Oluja, stoji u obrazloženju tužiteljstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene