Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USS Mount Whitney

Zapovjedni brod američke 6. flote uplovio u Split

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapovjedni brod 6. flote američke ratne mornarice 'USS Mount Whitney' uplovio je u splitsku Sjevernu luku i ondje će se zadržati do nedjelje, 5. prosinca.

Zapovjednik 6. flote američke ratne mornarice viceadmiral Harry B. Harris sastao se sa zamjenikom zapovjednika Hrvatske ratne mornarice (HRM) Tihomirom Ercegom, a nakon sastanka su obojica ocijenila dobrom suradnju HRM-a i 6. flote koja će se nastaviti i ubuduće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ribanje i ribarsko preživljavanje... 'Stranci ne mogu doći do 1. siječnja 2015. Što će biti poslije, nitko ne zna' Slika nije dostupna I Obama na 'vrućoj liniji' s Merkel Popušta li Putin? Pristao na prijedlog Angele Merkel!

'Pomoć 6. flote i općenito američke mornarice bila je dragocjena u pripremama Hrvatske za pristup NATO-u', kazao je Erceg.

Viceadmiral Harris, koji je predstavljen i kao zapovjednik napadnih i potpornih snaga NATO-a, izjavio je kako je cilj posjeta 'pojačati suradnju i odnose' američke i hrvatske ratne mornarice u održavanju pomorske sigurnosti. 'Zajedno ćemo se nastaviti suprotstavljati prijetnjama pomorskoj sigurnosti', rekao je Harris.

Borba protiv terorizma i gusarstva

Na novinarski upit o glavnim prijetnjama pomorskoj sigurnosti na Sredozemlju, zapovjednik 6. flote je odgovorio da su to 'međunarodni terorizam te ilegalna trgovina ljudima i drogama'.

'Jake mornarice mogu pomoći u borbi protiv terorizma i ilegalne trgovine te protiv gusarstva i zato je potrebno pojačati našu ulogu u pomorskoj sigurnosti', dodao je viceadmiral Harris. Istaknuo je kako je odgovornost HRM-a u održavanju mira na Jadranskom moru velika.

Viceadmiral Harris se također sastao i sa splitsko-dalmatinskim županom Antom Sanaderom. Zapovjedni brod 6. flote američke ratne mornarice 'USS Mount Whitney' dug je 195 metara i nosivosti 18.000 tona.

>> Američki razarač USS The Sullivans u Splitu

Brod će, kako je najavljeno, posjetiti pripadnici HRM-a, a članovi njegove posade posjetit će brodove HRM-a. Članovi stožera 6. flote će sa svojim domaćinima u pomorskoj bazi Lori razgovarati o učinkovitijem planiranju buduće suradnje, posebice o zajedničkim vježbama, navodi se u priopćenju HRM-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene