Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potez koji izaziva polemike

ZAPOŠLJAVANJE U JAVNOM SEKTORU 'To je SDP-ov recept za smanjenje nezaposlenosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske vode posljednjih su mjeseci zaposlile 21 novog radnika, a planiraju zaposliti ukupno stotinjak novih ljudi.

Iako bi svako zapošljavanje u Hrvatskoj trebalo biti dobra vijest, kada je riječ o zapošljavanju u državnoj tvrtki i to nekoliko mjeseci prije izbora - takav potez izaziva polemike.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili"

Resoru voda, Europa je namijenila gotovo milijardu i pol eura iz fondova. Novac je to koji bi trebao riješiti probleme u javnoj vodoopskrbi, javnoj odvodnji i pročišćavanju otpadnih voda. No za povući tako mnogo novca iz Hrvatskih voda tvrde - treba nam i mnogo ljudi.

'Radimo na novom sustavu plaća u javnom sektoru kako bi se nagradilo najbolje'

'Za provedbu investicijskog ciklusa vrijednog oko 4,2 milijarde Eura, procijenjeno je da je potrebno oko 500 djelatnika. Oni bi trebali biti zaposleni u resornim ministarstvima, Hrvatskih vodama, isporučiteljima vodnih usluga i jedinicama lokalne samouprave. Procijenjeno je da samo Hrvatskih vodama treba oko 100 djelatnika za ove potrebe', napominju iz Hrvatskih voda.

I dok iz Hrvatskih voda tvrde da su zapošljavanja nužna, oporba se s time ne slažu.

'Ovo je očito SDP-ov recept za smanjenje nezaposlenosti. Dakle koji mjesec pred odlazak sa vlasti oni, ne samo u tom poduzeću, nego u nizu javnih poduzeća mahnito zapošljavaju', kazao je Željko Reiner, potpredsjednik Sabora.

Da previše zapošljavamo u javnom sektoru misli i Europa koja nas je na taj problem već u nekoliko navrata upozoravala. No nova zapošljavanja u javnome sektoru iz Hrvatskih voda vide kao generator razvoja.

Kajin o sve većem iseljavanju Hrvata: To je sjajan način za rješavanje nezaposlenosti

'Provedba ovoga posla zahtjeva i dodatno zapošljavanje stručnih radnika što je i jedan od ciljeva Vlade Republike Hrvatske, a i svih građana jer će izgradnjom ovih objekata putem javnih investicija biti očit i izravan doprinos rastu BDP, a o smanjenju broja nezaposlenih kroz zapošljavanja u građevinskom sektoru da i ne govorimo', javljaju iz Hrvatskih voda.

Oporba pak podsjeća na zabranu zapošljavanja u javnom sektoru.

'Usprkos tome što je formalno zabranjeno zapošljavanje upravo u takvim javnim poduzećima, javnim ustanovama se zapošljavaju uglavnom po partijskom kriteriju ljudi', smatra Reiner.

Takve optužbe iz Hrvatskih voda oštro odbacuju.

'Zahtijevaju se sposobnosti i stručna znanja dok se pripadnost ili ne pripadnost političkoj stranci odnosno političke preferencije ne propituju niti su uvjet natječaja', napominju iz Hrvatskih voda.

Iz oporbe su već odavno najavili bolne rezove ako nakon izbora dođu na vlast, sada najavljuju i reviziju novih zapošljavanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene