Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veće božićnice i regresi

Uskoro veće plaće za 120.000 zaposlenih u jednom sektoru: "Ići će nekakvih 8 do 18 posto"

Aktualno Galerija Jasenka Vukšić, sindikalistica Jasenka Vukšić, sindikalistica Foto: DNEVNIK.hr Graditeljstvo, ilustracija - 2 Graditeljstvo, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Graditeljstvo, ilustracija - 3 Graditeljstvo, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Graditeljstvo, ilustracija - 4 Graditeljstvo, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Graditeljstvo, ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
S prvim danom rujna rastu plaće zaposlenih u graditeljstvu. Temeljem novog proširenja kolektivnog ugovora sklopljenog između Hrvatske udruge poslodavaca i Sindikata graditeljstva Hrvatske, radnici će povišice dobiti u dvije tranše, 1. rujna ove i 1. ožujka sljedeće godine.

Osim što raste BDP, rastu i plaće. I to plaće zaposlenima u graditeljstvu! Stupanjem na snagu nove verzije kolektivnog ugovora, svi koji rade u tom sektoru mogu računati na trenutačnu povišicu od 5 do 15 posto. A nitko tko radi u graditeljstvu više ne bi trebao zarađivati manje od 780 eura na mjesec.

"Kasno ljeto plodno je za hrvatske građevince. Posla nikad više, a sad će ubrati i povišicu. Odnosno dvije u sljedećih šest mjeseci", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Petero preminulih Brojke u porastu: Broj novozaraženih koronavirusom se udvostručio

"Povišica od 1. rujna ove godine i 1. ožujka sljedeće godine ići će nekakvih 8 do 18 posto. Ovisi o kojoj grupi je riječ", rekla je predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske Jasenka Vukšić.

Minimalna plaća najniže kvalificiranih radnika u graditeljstvu ne bi smjela biti niža od 780 eura. Kvalificirani zidar zarađivat će minimalno 950 eura, bagerist tisuću, a voditelj gradnje 1240 eura. Teoretski, ovaj kolektivni ugovor koji potvrđuje Vlada trebao bi se primjenjivati na svih 120 tisuća zaposlenih u graditeljstvu. Ali samo teoretski.

"Prema zakonu o minimalnoj plaći to treba pratiti inspekcija radna i Porezna uprava. I propisane su sankcije. I to dosta visoke. Međutim, to se u praksi ne provodi", rekla je Vukšić.

Pa i dalje rad na crno. Prema podacima zavoda za statistiku prosječna plaća u graditeljstvu iznosi samo 942 eura. Znatan dio se isplaćuje ispod stola, pogotovo otkad cijena gradnje raste. Samo u protekle tri i pol godine cijena gradnje porasla je pedeset posto. Zbog toga ne čudi zašto mnogi strahuju kako bi nova povišica zaposlenima u građevini mogla dovesti do poskupljenja ionako paprenih kvadrata. Građevinari kažu - ti strahovi nisu utemeljeni. 

"Ne bih rekao, mislim da promjene nisu toliko kolosalne da bi se trebale nešto znatno povisile cijene gradnje", rekao je Bojan Horvačić iz HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva.

"Malo nas je. Nedostaje nam užasno puno ljudi. Projekata ima jako puno. Ne nedostaje samo građevinara, nedostaje arhitekata, projektanata, nadzora, svega", dodaje Horvačić.

Uz više plaće građevinara i gradnja će poskupjeti. Ali uz niske plaće i otvorene granice, onih koji mogu i znaju graditi - bit će sve manje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene