Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Medikol

Zaposleni imaju 18.050 razloga znati kuda ide njihov novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medikol je velika politička priča. Riječ je o teškim optužbama da je jedna garnitura, preko državnih leđa, omogućila zaradu privatniku.

Radi se o novcu poreznih obveznika koji ga izdvajaju za zdravstva, a to je i najvažnija priča i zvuči na onu narodnu 'moja ideja, vaš benzin'. Porezni obveznici na kraju plaćaju, a netko ima sjajnu ideju.

Pročitajte i ovo Grijanje Dvosjekli mač za Plenkovića Nakon packi iz EU-a rast će cijene struje? ''Mogla bi se i udvostručiti" Sabor 77 za i 42 protiv Hrvatski sabor izglasao proračun za 2024.

Političari koji kontroliraju novac poreznih obveznika trebaju paziti da sve usluge budu jeftine i kvalitetne, a ovdje ima puno otvorenih pitanja. Prije svega PTC/CT uređaji, koji su poslani u Zagreb, Rijeku i Split, koštaju otprilike 18,5 milijuna kuna, a pregled po osobi košta 9.000 kuna.

Isti pregledi prošli tjedan su pojeftinili na 8.000 kuna, a toliko su Hrvati taj pregled prije dolaska uređaja u Hrvatsku plaćali u Austriji.

Zanimljiv detalj jest i taj da je godinama te preglede obavljalo u prosjeku 1.000 pacijenata, a kada je 2007. godine sklopljen ugovor s HZZO-om ta je brojka skočila 4.500 pregleda, koliko je dogovoreno tim ugovorom. Ove godine imati ćemo čak 7.200 tih pregleda pa je čitava stvar upala u oko Državnom odvjetništvu, koje istražuje da li tu netko na čitavoj priči želi i dobro zaraditi.

Medikol je dosad najveća afera u hrvatskom zdravstvu, a svi sada upiru prstom i u bivšeg premijera Ivu Sanadera. No, čudno je da je sad Sanader kriv za sve, a osobe koje su do jučer sjedile na odgovornim pozicijama do uplitanja DORH-a nisu primijetile ništa spornog.

Ono što je važno naglasiti jest da svaka šesta kuna iz proračuna odlazi u zdravstvo, a to je oko 25 milijardi kuna. Svi zaposleni u Hrvatskoj za zdravstvo godišnje izdvajaju 18.050 kuna pa imaju i jednako toliko razloga znati kuda njihov novac ide.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene