Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSJET TURSKOJ

Erdogan nakon sastanka s Grabar-Kitarović: Pitanje Hrvata u BiH vezano je uz Dejtonski sporazum, ne dajemo direktive

Kolinda Grabar Kitarović i Recep Tayyip Erdoğan (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Kolinda Grabar Kitarović i Recep Tayyip Erdoğan (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kolinda Grabar-Kitarović i Recep Tayyip Erdogan (Dnevnik.hr) Kolinda Grabar-Kitarović i Recep Tayyip Erdogan (Dnevnik.hr) Kolinda Grabar Kitarović i Recep Tayyip Erdoğan (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kolinda Grabar Kitarović i Recep Tayyip Erdoğan (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kolinda Grabar Kitarović i Recep Tayyip Erdoğan (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kolinda Grabar Kitarović i Recep Tayyip Erdoğan (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kolinda Grabar Kitarović i Recep Tayyip Erdoğan (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u utorak poslijepodne u jednodnevni radni posjet Ankari, gdje ju je u predsjedničkoj palači primio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan nakon sastanka s predsjednicom Grabar-Kitarović rekao je da su razgovori bili vrlo plodni i korisni.

Pročitajte i ovo Ilustracija Erdogan razgovarao s Putinom Putin uskoro putuje u Ankaru: Kremlj spreman obnoviti ugovor o žitu, otkriveni i uvjeti Slika nije dostupna BOGAT RASPORED Predsjednica Grabar-Kitarović počela državni posjet Turskoj, na dnevnom redu niz tema

"S Hrvatskom, koja je od 2013. članica EU-a, nastojali smo pojačati međusobnu suradnju. Na ovim sastancima smo prošli i kroz regionalne i međunarodne odnose. Vrlo je važna i naša vojna suradnja. Odnose Hrvatske i Turske treba još više konkretizirati na raznim poljima", rekao je Erdogan nakon sastanka.

U svom je govoru hvalio i gospodarsku suradnju Hrvatske i Turske te govorio da su dvije zemlje na istoj strani i što se tiče borbe protiv terorizma. 

"Ovaj posjet smatram vrlo korisnim, plodnim i uspješnim. Ovo je vjetar u leđa razvoju naših bilateralnih odnosa, ali i odnosa u regiji koju dijelimo", rekao je Erdogan. 

Razgovarali su i o stanju u BiH, a Erdogan je rekao da je to vezano uz Dejtonski sporazum te da je položaj Hrvata unutrašnje pitanje BiH. "Imamo stalnu težnju da pomognemo, ali bez direktiva kako treba raditi", rekao je Erdogan. 

Grabar-Kitarović je rekla da su razgovarali o stanju u Europi, migracijama i sigurnosnim prijetnjama. "Hrvatska i Turska imaju izvrsne odnose. Nemamo otvorenih pitanja, ali ima prostora za poboljšanje, osobito na području gospodarstva i investicija", rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da vjeruje kako trgovinska razmjena dviju zemalja može dostići milijardu dolara. Pozvala je turski narod da posjeti Hrvatsku. 

"Želim naglasiti veliku važnost ustavne jednakosti sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebe da se nastavi s ustavnim reformama", rekla je Grabar-Kitarović, dodajući kako su se složili da je članstvo u NATO-u put za sve zemlje u jugoistočnoj Europi, a Hrvatska će im pružiti pomoć. 

Zahvalila je Erdoganu i na turskoj pomoći brojnim migrantima. "S tim problemom ćemo se morati suočavati i u narednim desetljećima, ne samo zbog rata nego i zbog klimatskih promjena i međunarodne sigurnosti", rekla je hrvatska predsjednica. 

Razgovori u predsjedničkoj palači

Hrvatska i Turska imaju vrlo dobre odnose bez otvorenih pitanja, a dvije zemlje nadaju se da zajedno mogu utjecati na stanje u Bosni i Hercegovini, kojoj prijeti politička blokada pošto je dijelove izbornog zakona osporio Ustavni sud BiH.

BiH u listopadu očekuju novi izbori, te bi u sljedećih nekoliko mjeseci ta zemlja trebala prihvatiti novi izborni zakon, no zasad nema dogovora političkih čelnika Hrvata i Bošnjaka o tom pitanju.

Kako se doznaje iz Ureda Predsjednice, Grabar-Kitarović s Erdoganom u Ankari namjerava razgovarati o ulozi dviju zemalja u poticanju Hrvata i Bošnjaka u BiH na dijalog i dogovor, a također će razgovarati i o mogućem održavanju trilateralnog sastanka Hrvatska-BiH-Turska na najvišoj razini u prvom tromjesečju ove godine.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, međutim, dao je u utorak naznake kako Erdogan neće posredovati oko izmjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini kako bi se osigurala legitimna zastupljenost bosanskohercegovačkih Hrvata.

"Ako su točni medijski napisi da je jedan od razloga odlaska predsjednice Hrvatske u posjet Turskoj razgovor o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH i intervencija predsjednika Erdogana po tom pitanju, onda je to proizvod potpuno pogrešnog razumijevanja mojih prijateljskih odnosa s predsjednikom Erdoganom i odnosa BiH i Turske", rekao je Izetbegović za portal Faktor.

Hrvatska predsjednica s Erdoganom će, kako se doznaje, razgovarati i o odnosima između Turske i Europske unije.

Za Hrvatsku je važno pitanje sporazuma EU-a i Turske kojim su zaustavljene masovne migracije iz te zemlje prema EU-u preko takozvane balkanske rute. Turska, koja je prihvatila više od dva milijuna Sirijaca izbjeglih pred ratom, obvezala se sporazumom s Europskom unijom prihvatiti sve ilegalne migrante koji iz Turske stignu na grčke otoke u zamjenu za ukidanje viznog režima, novčanu pomoć i ubrzanje pregovora s EU-om.

Kako se očekuje, Grabar-Kitarović i Erdogan razgovarat će i o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Turske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene