Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Započela izgradnja Alkarskih dvora u Sinju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je položio kamen temeljac za izgradnju Alkarskih dvora i Muzeja alke koju

Žitelji Sinja i Cetinskog kraja priželjkuju desetljećima, ali se
nijedna u prošlosti poduzeta inicijativa nije uspjela realizirati zbog nedostatka novca.

Pročitajte i ovo Autocesta, ilustracija počinju radovi Važna obavijest iz HAC-a: Od utorka otežan promet na autocesti A3 Gradilište buduće žičare Je li iznos pretjeran? Sljemenska žičara više nije upitna, ali pitanja je više no ikad: "Pitajte našu djecu o žičari, ona će je plaćati..."

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman podupro je Sinjane u ostvarenju tog cilja, a Vlada je prihvatila projekt Ante Kuzmanića iz Splita u vrijednosti od 40 milijuna kuna od čega će 50 posto financirati Vlada, a ostalo Splitsko-dalmatinska županija, grad Split i Viteško alkarsko društvo.

Premijer Sanader kazao je kako je ovaj današnji događaj početka izgradnje Kompleksa Alkarskih dvora događaj od iznimne važnosti jer, kako je kazao, mi smo to što jesmo po očuvanju baštine. 

- Ništa ne počinje s nama niti s nama bilo što završava. Bilo je prije nas časnih i poštenih ljudi koji su stvarali hrvatsku tradiciju i upravo zbog sjećanja na sve one čestite alkare i ljude sinjskog kraja koji su stvorili tu tradiciju izgrađujemo ove Dvore, kazao je uz ostalo premijer Sanader.

Alkarski dvori grade se u sinjskom predjelu Kvartira a gradi ga splitska tvrtka Alkom i imat će korisnu površinu od 5040 četvornih metara te uređeni dvorišni dio od 1674 kvadrata.

Brojnim žiteljima Sinja koji su došli na ovaj povijesni događaj za Sinj i Cetinsku krajinu prvi su se obratili prvi čovjek sinjskih
alkara Stipe Jukić i sinjski gradonačelnik Nikola Tomašević.
Svečanosti su nazočili i potpredsjednik Sabora Luka Bebić, ministri Božidar Kalmeta i Ivan Šuker, Ivan Jarnjak, predstavnici svećenstva, gradonačelnici i načelnici dalmatinskih gradova i općina, 15 saborskih zastupnika, župani splitsko-dalmatinski i šibensko-kninski i brojni
drugi.

Svečanost je započela obilaskom premijera Sanadera svečano postrojenih alkara, a klapa Sinj je uveličala program svojim nastupom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene