Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maras:

'Zanima nas radi li se ponovno na onaj isti 'zna se' način na koji je radio Sanader'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gordan Maras izjavio je u petak kako Socijaldemokratsku partiju zanima što je to Tomislav Karamarko "u tajnosti" razgovarao s Mađarima.

Potpredsjednik SDP-a i ministar Gordan Maras izjavio je u petak kako Socijaldemokratsku partiju zanima što je to predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko "u tajnosti" razgovarao s Mađarima i koje su to teme koje je morao dogovarati oko Ine.

Pročitajte i ovo Koalicija u središnjici SDP-a Predstavljena koalicija "Rijeke pravde": "Građani su najveća rijeka koja će odnijeti sav talog i smrad koji nam se nakupio u 30 godina" Ivan Martan, Nikica Augustinović i Nada Šikić "Za Domovinu" Tri stranke predstavile novu koaliciju: "Desnica je u Hrvatskoj ozbiljna alternativa, ne smijemo si dopustiti getoiziranje"

U izjavi novinarima ispred središnjice SDP-a, Maras je istaknuo kako ih razgovor, koji je Karamarko u četvrtak vodio s mađarskim izaslanstvom, zanima pogotovo zato što, kako je kazao, hrvatski građani, ni SDP, nemaju povjerenja u Karamarka i njegove pregovaračke sposobnosti i pregovaračke sposobnosti HDZ-a. Jer, istaknuo je Maras, "upravo je gospodin Karamarko bio jedan od onih koji je glasao za izmijenjeni ugovor o upravljačkim pravima Ine i MOL-a 2009. godine". Znači, dodao je, upravo je on (Karamarko), jedan od onih koji je MOL-u prepustio apsolutno sva upravljačka prava u Ini, a sada, 2015. godine, pokušava pregovarati o nekim stvarima.

Tako nas, rekao je, "zanima radi li se ponovno na onaj isti 'zna se' način na koji je radio (bivši HDZ-ov premijer Ivo) Sanader - deset milijuna eura i prepuštanje hrvatskih interesa strancima".

'Odselilo se puno manje ljudi nego u drugim zemljama kad su ušle u EU'

Maras je uvodno rekao kako je po odlasku s vlasti 2011. godine "HDZ ostavio niz afera, među kojima i aferu Ina-MOL i sve one stvari koje su se vukle oko te afere - korupcije i deset milijuna eura izgubljenih upravljačkih prava hrvatske strane u Ini".

Mađarska novinska agencija MTI objavila je kako se mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u četvrtak u Zagrebu susreo s čelnikom hrvatske oporbe Tomislavom Karamarkom i u razgovoru ocijenio da su odnosi Mađarske i Hrvatske na najnižoj razini do sada. Istaknuo je kako su uzrok takvu stanju napetosti između dviju zemalja narasle tijekom dugogodišnjega spora između mađarske naftne kompanije MOL i hrvatske Ine, i to što Hrvatska neće investirati u plinsku interkonekciju, važnu za mađarsku energetsku sigurnost.

U koaliciju ulaze Laburisti

Novinari su Marasu postavili i pitanje o koaliciji koju SDP priprema za predstojeće parlamentarne izbore.

Odgovorio je kako su poznate stranke koje će ući u koaliciju za skore parlamentarne izbore, te napomenuo "kako neki kažu da će se koalicija, uz Kukuriku, sada zvati i demokratska koalicija". Maras je rekao kako će u koaliciju ući i Hrvatski laburisti – Stranka rada, te da, ako SDP postigne sporazum s drugim strankama, koalicija neće biti na razini stranaka već pojedinih kandidata.

Par Gotovina skupa s estradnom elitom na otvorenju luksuznog hotela

To znači, objasnio je, da SDP ne isključuje mogućnost da u nekim sredinama na izbornim listama budu i kandidati nekih drugih stranaka ali ne, ponovio je, kao dio koalicije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene