454243
454243
454243
454243
454243

Zamjenom zemljišta pribavili nepripadnu imovinsku korist veću od 98 milijuna kuna

  • , 20.10.2016., 12:50
  • Autor:
  • komentara

USKOK je objavio kako je podigao optužnicu protiv šest osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti, među kojima je Ninoslava Zeković.

 
 
 
 
Upravna zgrada Grada Zagreba (Patrik Macek/PIXSELL)
Upravna zgrada Grada Zagreba (Patrik Macek/PIXSELL)

Nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu USKOK je podigao optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Optužnicom se Ninoslavi Zeković, kao pročelnici Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, stavlja na teret da je sa suučesnikom, 2007. godine, na traženje vlasnika Lethe ulaganja, suvlasnika društva Studio X i vlasnika društava Mala ulaganja, prilikom zamjene zemljišta u izvanknjižnom vlasništvu za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba, pogodovala navedenim društvima neosnovanim priznavanjem veće vrijednosti zemljišta.

''Optužnicom se I. okr., kao pročelnici Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, i II. okr., kao načelniku Odjela za zemljište Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, stavlja na teret da su, od početka ožujka do kraja srpnja 2007. godine, na traženje IV. okr., stvarnog vlasnika društva Lethe ulaganja d.o.o., V. okr., suvlasnika društva Studio X d.o.o., i VI. okr., stvarnog vlasnika društava Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o., prilikom zamjene zemljišta u izvanknjižnom vlasništvu navedenih društava, koje se nalazi u k.o. Sesvetski Kraljevec, za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba, koje se nalazi u k.o. Trnje, Jankomir, Vrapče Novo i Peščenica, pogodovali društvima Studio X d.o.o., Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o. neosnovanim priznavanjem veće vrijednosti zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu u odnosu na realne vrijednosti zemljišta.

U cilju realizacije opisanog, društva Studio X d.o.o., Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o. Gradu Zagrebu su podnosila prijedloge za zamjenu zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba, i to na temelju nerealnih procjena zemljišta koje je, sukladno prethodnom dogovoru IV. okr. s V. i VI. okr, na traženja IV. okr. izradio III. okr. ovlašteni sudski vještak. Na temelju tako zaprimljenih prijedloga II. okr. je sastavljao prijedloge za donošenje Zaključka o sklapanju nagodbe između Grada Zagreba i navedenih društava, koje prijedloge je na sjednicama Gradskog poglavarstva, kao osnovane i u interesu Grada Zagreba, obrazlagala I. okr., oboje znajući da su procjene nerealne.

Nakon što je Gradsko poglavarstvo, u uvjerenju da su predmetne nekretnine realno procijenjene i da je predložena zamjena u interesu Grada Zagreba, donijelo Zaključke o sklapanju nagodbi, sklopljene su nagodbe o zamjeni zemljišta s društvima Studio X d.o.o., Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o., na koji način je navedenim društvima, na štetu Grada Zagreba, pribavljena nepripadna imovinska korist od ukupno 98.893.611,00 kuna.

Nadalje, I. i II. okr. su, od početka svibnja do 12. lipnja 2007., na traženje IV. okr., stvarnog voditelja poslovanja društva Grokomp nekretnine d.o.o., prilikom zamjene nekretnina, poslovnih prostora i garaže u vlasništvu navedenog društva, za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba na lokaciji križanje Heinzelova-Vukovarska, pogodovali društvu Grokomp nekretnine d.o.o. neosnovanim priznavanjem veće vrijednosti njegovih nekretnina te neosnovanim priznavanjem manje vrijednosti zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba u odnosu na realne vrijednosti zemljišta.

U cilju realizacije navedenog, IV. okr. je od III. okr. ovlaštenog sudskog vještaka zatražio procjenu navedenih nekretnina na temelju kojih je potom IV. okr. u ime društva Grokomp nekretnine d.o.o. Gradu Zagrebu podnio prijedlog za zamjenu nekretnina. Na temelju zaprimljenog prijedloga II. okr. je sastavio prijedlog za donošenje Zaključka o sklapanju nagodbe između Grada Zagreba i navedenog društva, koji prijedlog je na sjednici Gradskog poglavarstva, kao osnovan i u interesu Grada Zagreba, obrazlagala I. okr., oboje znajući da su procjene nekretnina nerealne. Nakon što je Gradsko poglavarstvo, u uvjerenju da su predmetne nekretnine realno procijenjene i da je predložena zamjena u interesu Grada Zagreba, donijelo Zaključak o sklapanju nagodbe, sklopljena je nagodba o zamjeni zemljišta za nekretnine društva Grokomp nekretnine d.o.o., na koji način je navedenom društvu, na štetu Grada Zagreba, pribavljena nepripadna imovinska korist od 53.058.129,52 kune.

Na opisani način društvu Studio X d.o.o. pribavljena je nepripadna imovinska korist od 64.414.657,40 kuna, društvima Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o. od 34.478.953,60 kuna te društvu Grokomp nekretnine d.o.o. od 53.058.129,52 kune, a Grad Zagreb je oštećen za ukupno 151.951.740,52 kune'', stoji u priopćenju USKOK-a.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se