Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akrobati na motorima

Zaljubljenici u akrobatsku vožnju na motociklima: Čuti motor i mašinu - to je najvažnije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upoznat ćemo vas sa zaljubljenicima u stunt - akrobatsku vožnju na motociklima.

Ako vam se već od same pomisli na vožnju motorom diže kosa na glavi, što biste tek rekli na situaciju u kojoj vozač balansira na stražnjem kotaču motora teškog dvjestotinjak kilograma? I sve to dok su mu noge prebačene preko upravljača! Hrabrost ili ipak ludost?

Dejan Špoljar jedan je on najboljih hrvatskih stuntera. Dignuti motor od 200 kilograma na stražnji kotač njemu odavno nije izazov, jer ljubav prema motorima seže još iz vremena kada je išao u šesti razred osnovne škole. Kakav je osjećaj izvoditi vratolomije kojih se ne bi postidjeli ni filmski kaskaderi, kaže, nemoguće je opisati riječima. Ali jedno je sigurno, upornosti vam ne smije nedostajati.

„Nije samo vježba važna. Važno je i srce. Treba imati volje i posvetiti se tome bez obzira što se sve dogodi. Treba samo ići dalje“, kaže nam Dejan. Ljubav prema stuntu prenio je i na djevojku Mateu koja mu se bez puno razmišljanja i s punim povjerenjem pridružuje u akrobacijama. „Čuti motor i mašinu. To je ono najbitnije“, ističe Matea.

Pročitajte i ovo PR Pannonian Challenge Povratak publike na tribine u fokusu 22. Pannonian Challengea PR BMW Motorrad Roadshow Adrenalinski spektakl u Zadru: održan prvi BMW Motorrad Roadshow

>> S kojim vozačem biste radije sjeli u auto?

Iako kaže da je zbog onoga čime joj se sin bavi stalno u stresu, mama Danica u potpunosti ga podupire. Jednako kao što gospođa Tanja podupire svoju Anamariju. Anamarija Matoc jedina je djevojka stunterica u Hrvatskoj. Iako se ovom opasnom vještinom bavi manje od godinu dana, rezultati nisu izostali. Sve je, kaže, počelo isprobavanjem: „Bilo je nezamislivo, kako bih ja dobila uopće skuter „u vagu“ i kako bih ga digla bez dva prsta na volanu, ali trebalo mi je jedno tjedan dana da to sve pohvatam.“

Za svladavanje svih trikova potrebno je puno vježbe. U prijevodu to znači od deset do petnaest guma na godinu i litre i litre benzina, jer on se toči svakodnevno i po nekoliko puta. Osim što je skup, ovaj sport je i opasan. Padovi su neizbježan dio stunta. I dok je Anamarija do sada bila pošteđena ozbiljnijih ozljeda, Dejan nije bio te sreće. Izvodeći trik motor je otišao previsoko i sa svojih 200-tinjak kilograma pao preko Dejana, na njegovu ruku. Ozljeda zbog koje je u bolnici bio tjedan dana.

Netko tko nikada nije sjeo na motor, slažu se oboje, teško će shvatiti zašto su spremni na rizik od ozljeda, poprilične financijske izdatke i sate i sate provedene u usavršavanju trikova. Zašto to ipak rade, pogledajte u prilogu!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene