Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 25 godina

Zaleđena Sava kod Slavonskoga Broda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog zaleđene Save kod Slavonskoga Broda, proglašene su mjere redovite obrane od leda, a na području Brodsko-posavske županije na snazi su pripremne mjere.

Voditelj obrane od poplava u Slavonskome Brodu Davorin Piha kaže kako već nekoliko dana u suradnji s ostalim mjerodavnim institucijama prate razvoj stanja, a od jučer ledene sante razbijaju dva motorna broda - 'Davor', vlasništvo Dunavskoga Lloyda, te 'Marsonia', vlasništvo Brodske posavine. Piha kaže kako je povoljna okolnost niski vodostaj, zbog čega nema opasnosti od prave ledene poplave.

Zadnji se put Sava kod Slavonskoga Broda zaledila prije 25 godina. Iako je u Slavonskome Brodu jutros izmjerena najniža temperatura u Hrvatskoj od 26 stupnjeva ispod ništice, znatnijih problema u opskrbi grada energentima nije bilo.

Da su zime u Slavonskome Brodu i prije znale biti i te kako jake, potvrdio je brodski meteorolog Željko Jelavić. 'Prije tri godine zabilježili smo -18 stupnjeva, a 1984. i 1985. zimu pamtimo s 25 stupnjeva u minusu. Apsolutni je minimum temperature zraka izmjeren 24. siječnja 1963., kada je bilo 28 stupnjeva ispod ništice', rekao je Jelavić.

Snježni pokrivač dosegnuo je gotovo 40 centimetara. Meteorolog Jelavić podsjetio je da je 1994. godine napadao 51 centimetar snijega. Rekordna je 1942. godina sa 78 centimetara. Po prognozama, Brođane već sutra očekuju nove oborine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene