Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Žalba na presudu za ratni zločin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječko županijsko državno odvjetništvo odlučilo je uložiti žalbu na presudu osječkog Županijskog suda, zbog presude na suđenju za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Dalju.

Vlastimiru Denčiću sud je dosudio kaznu zatvora od četiri godine i šest mjeseci, a drugog je optuženika, Zorana Kecmana, oslobodio optužbe za to kazneno djelo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osječki ŽDO istražuje zločine u Sisku Nije poznat identitet počinitelja zločina u Dvoru Slika nije dostupna Optužen za zločinački pothvat Haag: Sutra presuda srbijanskom generalu Vlastimiru Đorđeviću

Optuženi 47-godišnji Denčić proglašen je krivim jer je u travnju 1992. u Dalju, tijekom oružane pobune dijela lokalnog srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog i ratnog prava, s ciljem protjerivanja nesrpskog stanovništva s tog područja.

Tako je, skupa s drugim pripadnicima paravojnih postrojbi, prema popisu sastavljenom u tzv. 'štabu TO', nasilno istjerao iz njihovih kuća 90 Hrvata, 11 Mađara, dvoje Muslimana i jednog građanina slovačke narodnosti, te ih protjerao na tada slobodno područje Republike Hrvatske ne dopuštajući im da ponesu niti najnužnije osobne stvari.

Sud je optuženog 51-godišnjeg Kecmana oslobodio optužbe da je sudjelovao u počinjenju istog kaznenog djela, smatrajući kako nije dokazano da je počinio kazneno djelo za koje ga se optužuje. 

U odnosu na osuđujući dio presude ŽDO će podnijeti žalbu Vrhovnom sudu RH zbog odluke o visini kazne, a u odnosu na oslobađanje drugoga optuženika, zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene