Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A dugovi građana rastu

Zakon stupio na snagu prije 2 i pol mjeseca i već se polovica članaka mijenja ili briše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo pola zakona koji treba riješiti problem nelikvidnosti Vlada je uredbom promijenila dok Sabor nije zasjedao. Ali i tako promijenjen, čini se kako baš i ne daje rezultate kakve su vladajući očekivali. S druge strane, dugovi građana sve više rastu.

Na snagu je stupio prvog listopada, a već za dva i pol mjeseca vlada ga uredbom mijenja. Uz riječi 'dodaje se', 'mijenja se' ili 'briše se', čak 40 članaka ili gotovo polovica cijelog Zakona ministra financija, o financijskom poslovanju ili predstečajnoj nagodbi, vlada je promijenila.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Sabor Porezni paket Izglasane porezne promjene koje će utjecati i na plaće: "Očito ne živite u istoj državi kao narod, otiđite u trgovinu!"

To je sukladno poslovniku, da vlada može u trenucima kad Sabor ne zasjeda, svojom uredbom promijeniti, ali vrlo je interesantno da je uredba donesena na prvoj sjednici nakon što je Sabor prestao zasjedati', kazao je zastupnik Ivan Šuker.

Zakon je trebao riješiti problem nelikvidnosti koja iznosi oko 43 milijarde kuna pa je za njega, uz vladajuće, i oporba u Sabornici digla ruku. No, i s promijenjenim člancima, očekivani su rezultati izostali.

>>
Više je zakona doneseno po hitnom postupku nego redovnom!

Podneseno je 2.846 zahtjeva, teških 28 i pol milijardi kuna, te tvrtke imaju 22.494 zaposlenih.' Relativan uspjeh. Uredbe kojima je vlada, dok Sabor nije zasjedao, donijela su poboljšale šansu za nešto bolju efikasnost', kazao je zastupnik Igor Rađenović.

Uredba će zastupnicima ipak na klupe, no oporba sumnja u konačni ishod zakona. 'Tu će biti dosta administrativnih brisanja, međusobnih potraživanja više nego stvarnih plaćanja i pitanje je kakav će stvarni efekt toga biti', rekao je Šuker.

No, s druge strane, neplaćene račune građana, nitko neće brisati. Čak 246.142 računa građana je u blokadi, a dužni su 17 milijardi i 300 milijuna kuna. Taj dug sve je veći. U svega trideset dana, dug građana narastao je za šest posto, a najveći dio toga duga otpada na stambene kredite i minuse na tekućim računima. I režije se plaćaju sve neredovitije. Usmjerenost na gospodarstvo preko leđa građana čini se,
sve više visi na niti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene