Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zakon o trgovini na 'popravnom' ispitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o trgovini vratio se na 'popravni' ispit, svega četiri mjeseca od donošenja, a da je predlagatelj poslušao naše argumente o radnom vremenu, ne bi ga u jeku turističke sezone trebalo dopunjavati uredbom, ustvrdili su oporbeni zastupnici u Hrvatskom saboru, dok su iz HDZ-a i HSS-a naglašavali kako je Vlada time odgovorila na zahtjeve lokalne zajednice, socijalnih partnera i obrtnika.

Izmjenama u Zakonu o trgovini ugrađuje se uredba kojom je ovog ljeta lokalnim vlastima omogućeno da sami odlučuju o radnom vremenu u trgovini, od 6 do 24 sata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza NCVVO-a Ovo je prosječno znanje hrvatskih osmaša: Objavljeni rezultati prvog nacionalnog ispita Prosječne ocjene mature su - trojka Većina uzima nižu razinu Matematika na državnoj maturi strah i trepet, gotovo trećina maturanata ne položi ispit

'Zakon je stupio na snagu u jeku turističke sezone i očekivano izazavao kaos u turističkim mjestima gdje su trgovine trebale biti zatvorene već u 21 sat', podsjetila je SDP-ova Ingrid Antičević-Marinović ocijenivši lošim što Vlada na vrijeme nije prihvatila argumente iznesene u javnosti pa se zakon mijenja svega četiri mjeseca od donošenja i nakon čak pet godina priprema.

HNS-ovac Miljenko Dorić naglasio je da u lancu profita ne bi trebalo zaboraviti na radnike i upitao hoće li sindikati i državna inspekcija i dalje biti nemoćni.

'Trgovcima ne smeta da rade prekovremeno, nedjeljom ili blagdanom niti da su tijekom sezone opterećeniji, ali brojni primjeri ukazuju da im taj rad često nije plaćen, a oni su dotjerani do krajnih granica psihičke i fizičke izdržljivosti', upozorio je Dorić. 

S njime se složila Antičević-Marinović ustvrdivši kako radnici u trgovini rade 'svetkom i petkom', to im se ne plaća, a oni se osjećaju slabi da bi tražili zaštitu.

'Je li normalo da radnik koji radi 10 sati dnevno bude socijalni slučaj? U kojem to društvu živimo', upitala je.

Krunoslav Markovinović im je odgovorio kako oporba ima 'nadahnuće za moralne prodike' i dodao da zakon obvezuje zaštitu radnika te da je Vlada nakraju poslušala 'glas naroda'.

'Vlada je poslušala lokalnu zajednicu, socijalne partnere i obrtnike', ustvrdila je Marijana Petir i ocijenila dobrim što se područje trgovine, koje obuhvaća 260.000 zaposelnih u 50.000 trgovina, regulira zakonom, a sada, dodaje, treba osigurati da se zakon dosljedno primjenjuje. Pozdravila je što će od 1. siječnja 2009. trgovine nedjeljom biti zatvorene.

Njezino je izlaganje izazvalo niz replika u kojima su vladajući i oporbeni jedni druge optuživali za licemjerje, a Damir Kajin (IDS) je napomenuo kako ne bi trebalo zaboraviti ni male trgovce, koji su, kaže, možda i ugroženiji od radnika, a rad nedjeljom jedina im je prilika za zaradu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene