Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Piton u KB Dubrava

Zakon na hrvatski način: Kaznit će vas zbog kokoši, ali zbog pitona vjerojatno neće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi danas komentiraju liječnicu iz zagrebačke Dubrave koja je u bolnicu ušetala s pitonom. U noći s četvrtka na petak, iz zasad nepoznatih razloga, pojavila se u bolnici te kolegici pokazala zmiju koju je skrila u koferu. Ubrzo je i napustila bolnicu. Za pacijente i osoblje bolnice više nema straha, no ova je priča otvorila još mnoga dodatna pitanja.

Žena koja je danas u zagrebačku bolnicu donijela pitona nalazi se na obavijesnom razgovoru u policiji, nakon što objasni razloge zbog čega je donijela opasnu zmiju u bolnicu policija će odlučiti o pokretanju postupka.

Pročitajte i ovo Burmanski piton NA FLORIDI VIDEO Ajme, koliki je! Bezbrižno su šetali nacionalnim parkom, a onda ih je iznenadio ogroman burmanski piton Ilustracija STRAŠNA ZMIJURINA Piton dug tri metra omotao se oko dječaka i odvukao ga u bazen, a onda su se pojavili djed i otac

Zasad je izgledno da će biti prekršajnog postupka jer se radi o uznemiravanju drugih osoba, no ukoliko se procijeni da je postojala realna opasnost za pacijente i djelatnike može se podići i kaznena prijava, izvijestio je Andrija Jarak za Dnevnik Nove TV.

Držanje takvih životinja je jasno definirano zakonom, moraju se držati u kući po strogo određenim pravilima međutim ni u kojem slučaju se ne smiju donositi u javne ustanove osobito bolnice.

Jednako tako vlasnici moraju prijaviti svim stanarima u zgradi da imaju takvu životinju u stanu jer ono što je nekome hobi drugima može predstavljati strah ili nelagodu.

Pitoni, ovisno o vrsti mogu narasti, od metar do deset metara. Na državnoj razini Ministarstvo poljoprivrede zabranjuje držanje boa i pitona duljih od 3 metra i otrovnice.

Prošla panika: Pronađen izgubljeni piton u KBC Dubrava!

Grad Zagreb pak prema važećim pravilnicima zabranjuje boe i pitone dulje već od metar i pol kao i otrovnice, a u stanu se ne smiju držati ni morske zmije, ni otrovni gušteri ni krokodili.

Pogotovo ih se ne smije izvoditi u šetnju jer bi ih tamo ipak mogli uočiti komunalni redari. Oni su naime zaduženi za nadzor nad držanjem kućnih ljubimaca, ali ga ne smiju provoditi po stanovima, nego samo na javnim površinama.

Nadzirati vlasnika kućnog ljubimca inspekcija bi došla tek kad bi umjesto zmije kupio kokoš. Jer u gradu je domaća životinja zakonom zabranjena, pa će zbog kokoši sigurno biti kažnjen, a zbog zmije - malo vjerojatno.

To je tako jer ne postoji sustav kontrole i sve je prepušteno savjesti samih vlasnika. Dakle, ako životinja nije kupljena u specijaliziranoj trgovini nema nikakvog traga ili dokaza da ona postoji. Veterinarske i sanitarne inspekcije reagiraju tek nakon prijave susjeda ili poznanika dakle ljudi koji su vidjeli životinju. Lokalne i države vlasti ne mogu se dogovoriti ni oko toga što je opasno, a što ne. Jednima je opasna zmija duža od tri metra, a drugima duža od metar i pol.

Ovaj slučaj otvara i pitanje sigurnosti u bolnici, teško je iskontrolirati baš svakog posjetitelja, ali se mora zaustaviti osobu s velikim koferom bez obzira što se radi o djelatnici bolnice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene